ΣΗΜΕΡΑ (12-08-99)

Η θερμότερn nμέρα του θέρους
Μικρό ήταν το... κέρδος δροσιάς από τη χθεσινή έκλειψη Ηλίου: μόλις κατά 1,5 βαθμό Κελσίου έπεσε για λίγο η θερμοκρασία. Και η ζέστη επανέρχεται δριμύτερη, καθώς η σημερινή ημέρα αναμένεται να είναι η θερμότερη του καλοκαιριού, με τον υδράργυρο να «σκαρφαλώνει» στους 42 βαθμούς. Υπομονή. Κατά την ΕΜΥ, από αύριο τελειώνουν τα βάσανά μας.

Χασούρα: Τον έχουν κατηγορήσει για αισχοκέρδεια και ανηθικότητα. Θεωρείται ο καταστροφέας των ασιατικών οικονομιών. Μήπως ήλθε η ώρα να πληρώσει; Ο Τζορτζ Σόρος, ο μεγαλοεπενδυτής, φιλάνθρωπος και όψιμος πολιτικός φιλόσοφος, έχασε 700 εκατ. δολάρια από εσφαλμένες εκτιμήσεις του για την πορεία του ευρώ και τις μετοχές των εταιρειών του Ιντερνετ. Εννοείται ότι έχει πολύ περισσότερα...

Πρόεδρος: Την εκτίμησή του προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι δεν τον αφορά η «προεδρολογία».

Εκτέλεση εν ψυχρώ: Περίμενε το λεωφορείο για να επισκεφθεί το άρρωστο παιδί του στο νοσοκομείο, όταν άγνωστος τον εκτέλεσε εν ψυχρώ. Θύμα ο 45χρονος Αιγύπτιος Σαρουάτ Ελ Σαΐντ Χασάν, ο οποίος ζούσε στη χώρα μας 20 χρόνια και ήταν παντρεμένος με Ελληνίδα.

Ρύπανση: Πίσσα και πετρελαιοκηλίδες έτρεψαν σε φυγή τους λουόμενους σε παραλίες των Χανίων, από το Κολυμπάρι μέχρι το Σταυρό Ακρωτηρίου. Εικάζεται ότι η ρύπανση προήλθε από διερχόμενο πλοίο, ίσως και αρκετές ημέρες πριν.

Ελλειμμα ύπνου: Μαζικές διαστάσεις με ολέθριες συνέπειες τείνει να λάβει το πρόβλημα της αϋπνίας, ή «έλλειμμα ύπνου», όπως το ονομάζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Σεισμός: Τραυματισμούς, ζημιές αλλά και ανησυχία στους σεισμολόγους προκάλεσε η ισχυρότατη δόνηση 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που, με επίκεντρο την Ακρούντα Λεμεσού, συγκλόνισε χθες την Κύπρο. Η περιοχή, σημειωτέον, είναι ιδιαιτέρως σεισμογενής.

Μοντερνισμός: Ο ρηξικέλευθος ιστορικός της τέχνης Τ. Τζ. Κλαρκ στο νέο του βιβλίο «Αποχαιρετισμός μιας ιδέας», αναπτύσσει θέσεις αντισυμβατικές, αλλά και πνευματικά γόνιμες, για την πορεία της ζωγραφικής τούς τρεις τελευταίους αιώνες.

Νέο επεισόδιο: Πολεμικό κλίμα επικρατεί και πάλι μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, μετά την κατάρριψη πακιστανικού αναγνωριστικού αεροσκάφους.

Εμεινε στο 0-0: Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να σημειώσει τέρμα στον χθεσινό πρώτο προκριματικό αγώνα για το Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο την ΑΙΚ. Η ρεβάνς της Στοκχόλμης γίνεται πλέον δύσκολη για την ελληνική ομάδα.