ΠΡΟ-ΒΟΛΕΣ (12-08-99)

Νεκραναστάσεις

Η Μάρλεν Ντίτριχ σύντομα στις οθόνες σας. Τίτλος της ταινίας; «Οι... ζωντανοί νεκροί». Ή «η κλωνοποίηση του Χόλιγουντ».

Η είδηση δημοσιεύτηκε στους Los Angeles Times και στην Daily Telegraph. Η εταιρεία Virtual Celebrity Pro -ductions ή Εικονική Παραγωγή Διασημοτήτων δημιουργεί ψηφιακούς κλώνους σταρ του Χόλιγουντ στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ενα είδος «ψηφιακής ανάστασης».

Η «κλωνοποιημένη» Μάρλεν ήδη «συναρμολογείται». Σύντομα θα μπορεί κανείς να νοικιάσει τον κλώνο της για διαφημιστικά σποτ, τηλεοπτικές ή κινηματογραφικές εμφανίσεις.

Οι δημιουργοί λένε πώς μέχρι το 2010 θα την έχουν τελειοποιήσει σε τέτοιο βαθμό που δεν θα είναι κανείς σε θέση να αναγνωρίσει την αληθινή Μάρλεν. Και ο «Γαλάζιος Αγγελος»; Θα διαφημίζει απορρυπαντικά;

Ετοιμάζονται ήδη η Μέριλιν Μονρόε, ο Χάφρεϊ Μπόγκαρτ, ο Τζέιμς Ντιν, ο Κάρι Γκραντ. Απαραίτητη προϋπόθεση για τον «ψηφιακό κλώνο»; Να είναι νεκρό το είδωλο και να πουλάει. Αν συμφωνούν και οι απόγονοί τους -με τα ποσοστά από τα κέρδη δηλαδή-, η νεκρανάσταση πέτυχε.

Γιατί δεν αφήνουν τους νεκρούς αστέρες του Χόλιγουντ στην ησυχία τους; Κι εμείς που νομίζαμε ότι τα είχαμε δει όλα όταν οι ασπρόμαυρες ταινίες έγιναν έγχρωμες... Σε λίγο θα δούμε να συνυπάρχουν στη μεγάλη οθόνη η Ρίτα Χέιγουορθ με τον Τομ Κρουζ, ο Φρεντ Αστέρ με την Ντέμι Μουρ, η Μέριλιν Μονρόε με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, ο Ρίβερ Φίνιξ με τον Στιβ Μακ Κουίν. Φανταστείτε τον Τζον Γουέιν να διαφημίζει μπίρα και τον Φρεντ Αστέρ, παπούτσια (!).

Μάλλον θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Ακόμη και οι οικογένειες των ηθοποιών έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους. Οι εικονικές αναπαραγωγές ειδώλων του Χόλιγουντ θα αρχίσουν να κυκλοφορούν ανάμεσά μας, είτε το θέλουμε είτε όχι. Κάτι σαν ανθρώπινες υπάρξεις σε συνέχειες. Πώς λέμε «Ρόκι» Ι, ΙΙ και ΙΙΙ; Ετσι και Μάρλεν Ντίτριχ 1, 2 και 3;

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ