ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ (12-08-99)

Πάλι εδώ είμαστε... Ο Νοστράδαμος και οι ομότεχνοί του, μπορούν να περιμένουν. Αλλά, ευτυχώς, όχι για πολύ: Ερχεται η βροχή μετεωριτών. Α, είναι σε εκκρεμότητα κι ένας πυρηνικός πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, αλλά, δυστυχώς, μάλλον διευθετείται.

Eν τω μεταξύ όμως, ούτε συντέλεια, ούτε καταστροφές, ούτε λυκάνθρωποι στους δρόμους, ούτε καν θέαμα: Χθες το μεσημέρι, την «κρίσιμη» ώρα, η (άδεια) Πανεπιστημίου ήταν πολύ φωτεινότερη απ' ό,τι τις μέρες που είναι γεμάτη Ι.Χ. και λεωφορεία κι αναβαίνουν οι καπνοί από τις εξατμήσεις. Ενα γκρουπ Γιαπωνέζων στεκόταν στην Κοραή απέναντι από τα Προπύλαια, κι ενώ η ξεναγός τους επέμενε να τους εξηγεί τα κτίρια, ήταν κι η μόνη που τα κοιτούσε: Ολοι οι υπόλοιποι τα αγνοούσαν, τους είχαν στρέψει την πλάτη κι είχαν τα βλέμματα καρφωμένα στον ήλιο - οι οφθαλμίατροι αναμένεται να έχουν πολλή δουλειά στο επόμενο διάστημα. Στο ίδιο σημείο, δεκάδες ήταν εκείνοι που, ίσως επειδή δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν τα ειδικά γυαλιά, κοιτούσαν την έκλειψη μέσα από τα κομμάτια από φιμέ τζάμι που επωλούντο για «φίλτρα», 1.500 δρχ το ένα, παντού χθες και προχθές στο κέντρο της Αθήνας.

Oμως, το πιο ενδιαφέρον στην υπόθεση της έκλειψης, είναι ότι, παγκοσμίως, οι άνθρωποι αντέδρασαν βασικά με τον ίδιο τρόπο στο φαινόμενο, παρά τις όποιες αποκλίσεις συμπεριφοράς, που προφανώς οφείλονται στις διαφορές των πολιτισμών και του επιπέδου ανάπτυξης. Μπορεί στην Ινδία να πρυτάνευσαν οι δοξασίες, αλλά στη Ρουμανία ήταν που έγινε συγκέντρωση στον «πύργο του δράκουλα» και στη βρετανική Κορνουάλη που μέχρι προχθές το βράδυ έφταναν περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι την ώρα για να πάρουν θέση για την παρατήρηση της έκλειψης. Ο βαθμός του ενδιαφέροντος ήταν ο ίδιος για όλους - οι ερμηνείες άλλαζαν, αλλά και γι' αυτό, δεν μπορούμε να είμαστε και απόλυτα σίγουροι.

Yπάρχουν άλλωστε και πολλές δοξασίες που μέσω της τάσης τους να «προστατεύσουν» τον άνθρωπο, έχουν μια αληθοφάνεια στις επιταγές τους. Ακούσαμε λοιπόν αυτές τις μέρες ότι, στην Ινδία, καλούνται οι έγκυοι να μείνουν κλεισμένες στα σπίτια τους όσο διαρκεί το φαινόμενο. Αραγε, πόσες έγκυοι στην Ελλάδα θα έπραξαν το ίδιο, έχοντας δει τους διάφόορους Ινδούς «γκουρού» να το... διατάζουν από την τηλεόραση; Ο φόβος φυλάει τα... έμβρυα.

Aλλωστε, τα «υπερπολιτισμικά» κοινά για όλους χαρακτηριστικά της ανθρώπινης συμπεριφοράς, πιστοποιούνται και από άλλες συγκυρίες των ημερών, που δείχνουν, ότι, ακόμη και στις πιο διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες, ακόμη και στα πιο αποκλίνοντα πολιτικά συστήματα με ακραία μεταξύ τους τη διαφορά ηθών και νοοτροπίας, οι άνθρωποι και οι συμπεριφορές τους, παραμένουν οι ίδιες. Τη στιγμή λοιπόν που ο γιος του Τζόρτζ Μπους, πρώην προέδρου των ΗΠΑ, προσπαθεί και πιθανότατα θα επιτύχει να πάρει το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου για τους Ρεπουμπλικανούς, στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο νυν αντιπρόεδρος της χώρας Αλ Γκορ, τον οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα υποδείξουν οι Δημοκρατικοί, έχει επιλέξει την κόρη του σε κεντρικό ρόλο της προεκλογικής του εκστρατείας.

Kαι μια ο λόγος περί Αμερικανών, αξίζει να σημειωθεί, ότι, παρά τα ουκ ολίγα «απόρρητα σχέδια των ΗΠΑ για την Κύπρο» που έχουν δει τον τελευταίο καιρό το φως της δημοσιότητας από τα πρωτοσέλιδα αθηναϊκών εφημερίδων, τέτοια «σχέδια» δεν φαίνεται να υπάρχουν. Οι Αμερικανοί καταβάλλουν μια προσπάθεια, να συνδεθεί η επίσκεψη του προέδρου Κλίντον στην Τουρκία και την Ελλάδα με μια «επιτυχία», να βγει δηλαδή τουλάχιστον μια καλή φωτογραφία, είτε με τους δύο πρωθυπουργούς είτε, ακόμη καλύτερα, με τον Κύπριο πρόεδρο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, που αν μάλιστα συνοδευτεί από μια ουσιώδη διπλωματική πρόοδο, θα είναι ασφαλώς πολύ καλύτερα.

Oμως, τίποτε από όλα αυτά δεν μοιάζει να έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας, καθώς ούτε καν στοιχειώδης πίεση δεν ασκείται προς την πλευρά της Αγκυρας, κάτι που η ελληνική πλευρά δεν αναμένει να αλλάξει ούτε με την επίσκεψη Ετσεβίτ στην Ουάσιγκτον. Ετσι, η τουρκική αδιαλλαξία, παραμένει τόσο έντονη, που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, έχει φτάσει στο σημείο να αμφιταλαντεύεται για το αν θα πρέπει να στείλει την επίσημη γραπτή πρόσκληση προς τους κ. Κληρίδη και Ντενκτάς για τη διεξαγωγή των συνομιλιών για το Κυπριακό στις ΗΠΑ το φθινόπωρο, φοβούμενος ότι είναι πολύ πιθανό, οι Τουρκοκύπριοι να αντιδράσουν αρνητικά, κάτι που δεν το αντέχει το ήδη ταλαιπωρημένο κύρος του.

A, να μην ξεχνάμε και τα χρήσιμα: Εχετε το νου σας, αν έρθει κανείς να σας χαρίσει οικόπεδα στην Πάτμο, ρωτήστε μήπως έχει καλύτερα πουθενά αλλού. Το σκάνδαλο στο νησί της Αποκάλυψης συγκεντρώνει τώρα και το ενδιαφέρον των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης. Χθες το απόγευμα, τηλεφωνούσαν από το BBC στα γραφεία αθηναϊκών εφημερίδων, ψάχνοντας για τηλεφωνικές ανταποκρίσεις. Παραδόξως, τους παρέπεμπαν στους εκκλησιαστικούς συντάκτες, ενώ βασικά, η αρμοδιότητα (θα έπρεπε να) είναι του αστυνομικού, αν όχι και του οικονομικού ρεπορτάζ. Κάτι αντίστοιχο, θα έπρεπε επίσης να συμβαίνει και με τις πρόσφατες ποδοσφαιρικές μεταγραφές Ελλήνων παικτών σε ευρωπαϊκές ομάδες, αφού πραγματοποιούνται με αστρονομικά ποσά. Αλλωστε, υπάρχουν φαίνεται περιπτώσεις, όπου το τίμημα για τους μεταγραφόμενους ποδοσφαιριστές δεν αποτελεί παρά απλώς ένα μέρος μεγαλύτερων οικονομικών «πακέτων».
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΜΑΛΟΥΧΟΣ

Ο κ. Θ. Οικονομόπουλος λείπει σε άδεια.