ΣΗΜΕΡΑ (10-08-99)

ΚΑΥΣΩΝ
Ψυχραιμία κουράγιο και... κλιματιστικά

Το πιο ζεστό τριήμερο του φετινού καλοκαιριού ταλαιπωρεί από σήμερα όσους δεν παραθερίζουν (και είναι, καθώς φαίνεται, αρκετοί) και θέτει σε επιφυλακή τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Ο υδράργυρος άγγιξε χθες στην Αθήνα τους 40 βαθμούς, σήμερα αναμένεται να ανέβει στους 42, ενώ ουσιαστική υποχώρηση του καύσωνα δεν αναμένεται πριν από την Παρασκευή. Κουράγιο...

Δραχμή: Δύο απλές εμπορευματικές πράξεις προκάλεσαν έντονη ζήτηση συναλλάγματος και κλείσιμο θέσεων στην αγορά της δραχμής, υποχρεώνοντας την Τράπεζα της Ελλάδος να ξοδεύσει 430 εκατ. δολάρια για να ελέγξει την ισοτιμία του ευρώ στις 327 δραχμές.

ΔΕΗ: Τη συμφωνία για τη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα ασφάλισης στη ΔΕΗ, αναμένεται να επικυρώσουν τα 25 από τα 31 μέλη της ομοσπονδίας εργαζομένων. Ωστόσο, η τελική ψηφοφορία θα έχει ειδικό πολιτικό ενδιαφέρον.

Προεδρολογία: Λύσεις που θα επιτρέψουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ώστε οι εθνικές εκλογές να διεξαχθούν με την εξάντληση της τετραετίας, τον Σεπτέμβριο του 2000, αναζητεί η κυβέρνηση.

Διερχόμενοι: Από την Ελλάδα περνούν, μετά τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία, τα «κονβόι» των Τούρκων μεταναστών από τη Δυτική Ευρώπη που επιστρέφουν στην πατρίδα τους για διακοπές.

Προσφορά: Επιμορφωτικές γίνονται οι καθημερινές διαδρομές με λεωφορείο. Οι κάτοχοι κάρτας απεριορίστων διαδρομών μπορούν να αγοράζουν βιβλία από συγκεκριμένους εκδοτικούς οίκους στη μισή τιμή.

Περιφερειακή: Θα έχει μήκος 800 μέτρα και θα είναι τελικώς υπόγεια η διέλευση της πολυσυζητημένης Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού από την περιοχή του Αμερικανικού Κολλεγίου, στην Αγία Παρασκευή. Οι εργασίες αρχίζουν στο τέλος του μήνα.

Ελληνες εραστές: Τις ιδιαιτερότητες και τις αρετές των Ελλήνων ανδρών απαριθμεί ένας διαφορετικός τουριστικός οδηγός, για κυρίες μόνο, που κυκλοφόρησε προσφάτως.

Αιώνιο φως: Η γλύπτρια Γαβριέλλα Σίμωσι ήταν η μεγάλη απούσα στην αναδρομική έκθεσή της, στο Παρίσι. Την πρόλαβε ο θάνατος, όμως, τα έργα της αντανακλούν το φως της ζωής και του Ελληνισμού.

Τελευταίο «αντίο»: Τραγουδώντας τη μεγαλύτερη επιτυχία της, το «Ιστορία μου αμαρτία μου», συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτισαν χθες το απόγευμα στο Α‹ Νεκροταφείο τη Ρίτα Σακελλαρίου.

Ολυμπιακός: Εντυπωσιακός ο Ολυμπιακός, κυρίως στο α' ημίχρονο, νίκησε χθες βράδυ με 3-0 την πρωταθλήτρια Πολωνίας Βίσλα Κρακοβίας στον πρώτο του φιλικό αγώνα επί ελληνικού εδάφους. Δύο γκολ πέτυχε ο Ζάχοβιτς και ένα ο Οφορίκουε.