ΣΗΜΕΡΑ (06-08-99)

«Μελτέμια» στις αγορές του κόσμου
Υστερα από ισχυρές διακυμάνσεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με ελάχιστη άνοδο κατά 0,04%, αφού προσέφερε ευκαιρίες αποκομιδής κερδών στους επενδυτές που έχουν ξεχάσει... να πάνε διακοπές. Η μετοχή της «Εργασίας» ήταν και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, κλείνοντας πάντως χαμηλότερα, στις 30.500 δραχμές. Οι ευρωπαϊκές αγορές εμφάνισαν ομαδική πτώση, με το δολάριο να χάνει έδαφος έναντι του ευρώ και του γιεν. Ωστόσο, η Γουόλ Στριτ ξεπέρασε και χθες τους φόβους από το ενδεχόμενο ανόδου των επιτοκίων.

Πληθωρισμός: Σταθερός στο 2,1% παρέμεινε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός. Ωστόσο, η κυβέρνηση διατηρεί την πεποίθηση ότι ο δύσκολος στόχος θα επιτευχθεί τελικώς και δηλώνει έτοιμη να λάβει όποιο μέτρο καταστεί αναγκαίο.

Αιματοχυσία: Νέο μακελειό στις ΗΠΑ! Νεαρός απολυμένος εισέβαλε στην εταιρεία όπου εργαζόταν και σκότωσε τον προϊστάμενο και δύο συναδέλφους του.

Ανησυχητικό: Μόλις 73 από τα 103 εν λειτουργία πυρηνικά εργοστάσια των ΗΠΑ θεωρούνται έτοιμα να αντιμετωπίσουν το Πρόβλημα του 2000 στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές...

Μετ' εμποδίων: Νέα αναγκαστική «στάση» στο έργο του μετρό, εξαιτίας όχι αρχαίων, αλλά... αρχαιολόγων. Λείπουν όλοι διακοπές και, χωρίς τη συνδρομή τους, δεν μπορεί να παρακαμφθεί το εμπόδιο της Παναγιάς Παντάνασσας, στο Μοναστηράκι.

Διαφέρουμε: Ακόμη μία αρνητική ελληνική... ιδιαιτερότητα: σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. η τριτοβάθμια εκπαίδευση πορεύεται μόνο με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού και της Κοινότητας, χωρίς δηλαδή ιδιωτικούς πόρους.

Σιγή θανάτου: Τα σωστικά συνεργεία στη Μανίλα των Φιλιππίνων έπαψαν να ακούν θορύβους κάτω από τα λασπωμένα συντρίμμια της συνοικίας που κατέρρευσε προχθές. Κι όμως, από κάτω υπάρχουν σαράντα άνθρωποι.

Η απολογία: Σχεδόν σαράντα χρόνια κλειδωμένο στα αρχεία του Ισραήλ, το ημερολόγιο του αρχιναζί Αντολφ Αϊχμαν είναι η απολογία ενός βασανιστή για το δράμα ενός λαού. Για κάποια ανεξήγητη αιτία η κυβέρνηση του Ισραήλ αρνείται να το δώσει στη δημοσιότητα .

Τρομοκρατία: Εξι άτομα σκοτώθηκαν και 61 τραυματίστηκαν χθες στην Αλγερία, από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας σε πολυσύχναστη αγορά.

Συμμορία: Τους... Ντάλτον της Αγριας Δύσης μιμήθηκε χθες συμμορία αλλοδαπών κακοποιών, που έκανε πλιάτσικο σε τουριστικό λεωφορείο με Ουκρανούς, στην Κρίνη Καβάλας.

Κινηματογράφος: Η δροσερή, νεανική έκπληξη «Tokyo Eyes» και δύο αμερικανικές κωμωδίες, οι «Τσαρλατάνοι» του Στάνλεϊ Τούτσι και οι «Τρελές νύχτες στο Ρόξμπερι», προβάλλονται από σήμερα. Κριτική του Γιάννη Μπακογιαννόπουλου.