ΣΗΜΕΡΑ (05-08-99)

«Mea culpa» για Κόσοβο από ΗΠΑ
Εξ οικείων τα βέλη για τη Δύση και το μέγα λάθος της, τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» επισημαίνει σε άρθρο της, ότι παρόλο που το ΝΑΤΟ ξόδεψε δισεκατομμύρια για να «δημιουργήσει» ένα Κόσοβο ειρηνικό, τώρα παρακολουθεί ανήμπορο την εκδικητική μανία των Αλβανών να σπρώχνει αθώους Σέρβους στην προσφυγιά.

Αυτοπροσδιορισμός, μύθοι και αλήθειες
Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού ατόμου ως ανήκοντος σε εθνική μειονότητα έχει πρακτική αξία, μόνον όταν το κυρίαρχο κράτος αναγνωρίζει την ύπαρξη εθνικής μειονότητος, καθώς καμία από τις υφιστάμενες συμβάσεις ή διακηρύξεις δεν αναφέρεται σε διαδικασία, βάσει της οποίας άτομα ή ομάδες αποκτούν νομίμως ή αυτοδικαίως εθνικό μειονοτικό δικαίωμα.

Μετατάξεις: Εμμένει τελικά η κυβέρνηση στις διατάξεις για τις αναγκαστικές μετατάξεις και τις εποχικές προσλήψεις στο Δημόσιο, που αναμενόταν να τις περάσει αργά χθες βράδυ από τη Βουλή, παρά την οξύτατη αντίδραση του συνόλου της αντιπολιτεύσεως. Για πολιτική φαυλότητα έκανε λόγο ο Πρ. Παυλόπουλος.

1,3 τρισ. στους δήμους: Την έναρξη αγώνα δρόμου για την αναδιοργάνωση των δήμων κήρυξε χθες η υπουργός Εσωτερικών, παρουσιάζοντας τους στόχους του ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος του 1,3 τρισ. δρχ.

Πάγκαλος: Ενα ιδιότυπο μανιφέστο για τον δημόσιο τομέα, το οποίο στηρίζεται στη «διαφοροποίηση» αλλά και στην «ομοιογένεια», παρουσίασε χθες στη Βουλή ο κ. Θ. Πάγκαλος, συνεχίζοντας τις αμφίσημες παρεμβάσεις του...

Σενάρια: Παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις, νέα τροφή στα σενάρια περί κυβερνητικού ανασχηματισμού, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις διακοπές, έδωσαν χθεσινές δηλώσεις του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Σκανδαλίδη.

Αμοιβή: Δεκαέξι εκατομμύρια δολάρια για ένα φιλμ διάρκειας 26 δευτερολέπτων θα πληρώσει, βάσει δικαστικής αποφάσεως, το αμερικανικό κράτος. Πρόκειται για τη μοναδική, ιστορική κινηματογράφηση της δολοφονίας του προέδρου Κένεντι.

Ακήρυχτος πόλεμος Ελλήνων και Ιταλών ψαράδων μαίνεται στο Ιόνιο, με τους δεύτερους να μπαίνουν στα χωρικά μας ύδατα καταπατώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία!

Εργασίας: Περισσότερες από 22 εκατ. μετοχές ή το 75% της «Εργασίας» προσέφεραν 30.000 μέτοχοι στον όμιλο Λάτση, ο οποίος όμως μπορεί να κρατήσει μόνον το 50,1%.

Αναβίωση: Το θρυλικό στούντιο Μπάμπελσμπεργκ του Βερολίνου, όπου γυρίστηκαν φιλμ όπως η «Μητρόπολη» και ο «Γαλάζιος Αγγελος», επιχειρεί να ξαναγίνει κέντρο της γερμανικής κινηματογραφικής παραγωγής.