ΣΗΜΕΡΑ (04-08-99)

ΣΔΟΕ: σε μnτρώο όσοι εκδίδουν πλαστά τιμολόγια
Σε μητρώο παραβατών θα «φακελώνει» το ΣΔΟΕ όσους συλλαμβάνει να εκδίδουν ή να αποδέχονται εικονικά και πλαστά τιμολόγια ή να φοροδιαφεύγουν συστηματικώς με άλλες μεθόδους. Ηδη, εντοπίσθηκαν 335 επιχειρήσεις που χρησιμοποίησαν πλαστά φορολογικά στοιχεία, προκειμένου να μειώσουν τις υποχρεώσεις τους. Το ύψος της απάτης ανέρχεται σε 6,7 δισ. δρχ., ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν θα φθάσουν σε 13 δισ. δρχ.

Μετατάξεις: Ζήτημα αντισυνταγματικότητας των αναγκαστικών μετατάξεων που προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών έθεσε χθες στη Βουλή ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. κ. Πρ. Παυλόπουλος. Απαντώντας, η υπουργός κ. Β. Παπανδρέου επεχείρησε να καταστήσει αναξιόπιστο το Επιστημονικό Συμβούλιο του Κοινοβουλίου.

Ο Θεός βοηθός: Μόνον στα επείγοντα περιστατικά θα σπεύδουν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι οποίοι σήμερα ξεκινούν επίσχεση εργασίας, αορίστου διαρκείας.

Τερπνόν μετά ωφελίμου: Τις διακοπές με την περισυλλογή για τις κυβερνητικές προτεραιότητες, κατά το κρίσιμο διάστημα που ακολουθεί, θα συνδυάσει και φέτος ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη Σίφνο.

Ν.Δ. για κονδύλια: Η προώθηση της αυτοχρηματοδότησης, η ενίσχυση των κονδυλίων για την Παιδεία και η υπέρβαση των αγκυλώσεων της κρατικής μηχανής, αποτελούν τις κατευθυντήριες θέσεις της Ν.Δ. για την αξιοποίηση του Γ‹ ΚΠΣ.

Υποψήφιος: Ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γιουγκοσλαβίας Ντράγκοσλαβ Αβράμοβιτς, με πολύχρονη θητεία στην Παγκόσμια Τράπεζα, θεωρείται (και αυτός) «πολύφερνος» διάδοχος του Μιλόσεβιτς, από Δυτικούς παράγοντες.

Προβλέψεις: Ενίσχυση της ανάπτυξης στο 2,6% και μικρή επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 1,5% στις χώρες της Ζώνης του Ευρώ, προβλέπει για το 2000 έγκυρο γερμανικό ινστιτούτο ερευνών.

«Ιερά Σινδών»: Ιχνη γύρης που βρέθηκαν στη Σινδόνη του Τορίνου αποδεικνύουν ότι το μυστηριώδες σάβανο είναι αρκετά παλιό, ώστε να είχε πράγματι χρησιμοποιηθεί στην ταφή του Χριστού.

Ρομπότ: Το πρώτο ρομπότ - οικιακός βοηθός σε προσιτή τιμή πωλείται εδώ και λίγες ημέρες μέσω του Ιντερνετ. Θυμίζει και χρησιμεύει ως ηλεκτρική σκούπα, χωρίς όμως να χρειάζεται ανθρώπινη καθοδήγηση.

Ελλην, κι αυτός: Είναι Ρώσος, έχει διαβατήριο τουρκικό και όμως... ελληνοποιείται. Ο λόγος για τον μπασκετμπολίστα Μπαζάρεβιτς, η περίπτωση του οποίου δίνει συνέχεια στη μακρά, αμαρτωλή ιστορία που πλήττει το ελληνικό μπάσκετ.

Ελ Γκρέκο: Μια πολυτελής έκδοση-οδηγό στις εικαστικές κατασκευές του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου σε εκκλησίες της Ισπανίας τον 16ο αιώνα, κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.