ΣΗΜΕΡΑ (30-07-99)

Ιδιωτικοποιούν τnν ΕΛΒΟ και τnν ΕΑΒ
Η κυβέρνηση προωθεί διαδικασία ιδιωτικοποίησης της πολεμικής βιομηχανίας. Σε χθεσινή σύσκεψη των υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Αμυνας και Ανάπτυξης, αποφασίσθηκε η ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων και η αναζήτηση στην Ευρώπη στρατηγικού συνεταίρου που θα αναλάβει το μάνατζμεντ της ΕΑΒ. Σύμφωνα με το σχέδιο, η ΕΑΒ θα «σπάσει» σε δύο εταιρείες, παγίων και συμμετοχών. Η πρώτη θα παραμείνει 100% στο κράτος και η δεύτερη θα διαθέσει το 49% σε ξένο, κατά προτίμηση Ευρωπαίο, συνεταίρο, ο οποίος θα αναλάβει και τη διοίκησή της.

Εργασίας: Με βάση την ισχύουσα προσφορά του ομίλου Λάτση (2,4 μετοχές και 17.000 μετρητά) εισήλθε πλέον στην τελική ευθεία η διεκδίκηση της Τράπεζας Εργασίας. Χθες δεν υποβλήθηκε καμία βελτιωτική προσφορά και η όλη διαδικασία οδεύει προς τη λήξη της το μεσημέρι της 4ης Αυγούστου.

Γερασμένη Ευρώπη: Το έτος 2050, ένας στους δέκα πολίτες της Ε.Ε. θα είναι άνω των 80 ετών. Τα στατιστικά στοιχεία για τη γήρανση του πληθυσμού, που ανακοινώθηκαν χθες, δημιουργούν πλήθος ερωτημάτων για τις οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες των προσεχών δεκαετιών.

ΔΕΗ: Στις αντιρρήσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΗ εστιάζονται τώρα οι δυσκολίες για τη δημιουργία του νέου ασφαλιστικού φορέα. Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης επιχειρεί εκ νέου σήμερα την προσέγγιση με τους συνδικαλιστές.

Εις το επανιδείν: Ο Παναγιώτης Φασούλας, το τελευταίο... μεγάλο παιδί της Εθνικής του '87, είπε χθες και επίσημα «αντίο» στο μπάσκετ. Ωστόσο το γεγονός ότι θα συνεχίσει την καριέρα του από άλλη θέση, ώστε να βάλει ένα... λιθαράκι για την Εθνική του 2004, μετρίασε την πικρία για την αγωνιστική του απουσία.

Ανεξάρτητος Νότος: Κόμμα για την ανεξαρτησία του αμερικανικού Νότου ιδρύει ένας Ελληνοαμερικανός από το Τέξας. Η αντίδραση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι άγνωστη, πάντως... βομβαρδισμοί δεν αναμένονται.

Τετράποδοι... παιδονόμοι σε βρετανικά σχολεία! Ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι θα αναλάβουν καθήκοντα, όπως η στοίχιση του μαθητικού «κοπαδιού», αλλά και ο εντοπισμός των παιδιών που πάσχουν από ακράτεια.

Κινηματογράφος: «Αλλη μία μέρα στον παράδεισο», «Επιστροφή στον παράδεισο», τίτλοι «κατ' ευφημισμόν» για το έγκλημα, τη βία και τα ναρκωτικά, στις δύο καλύτερες ταινίες της εβδομάδας. Κριτική από τον Γιάννη Μπακογιαννόπουλο.

Στη Μόστρα: Η τελευταία ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Μάτια ερμητικά κλειστά» ανοίγει την πρώτη Σεπτεμβρίου τη φετινή Μόστρα της Βενετίας.