ΣΥΝΤΟΜΑ (23-07-99)


ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

Ευρωπαίοι γιατροί στα νοσοκομεία
Ευρωπαίοι γιατροί θα μπορούν πλέον να προσλαμβάνονται στα δήμοσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς η Ελλάδα ακολουθεί την κατάργηση των συνόρων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι, κατατέθηκε χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας ένα ακόμη σχέδιο προεδρικού διατάγματος που αφορά στην πρόσληψη Ευρωπαίων στην Ολυμπιακή, τη ΔΕΗ και άλλες ΔΕΚΟ, καθώς και σε υπουργεία. Στο νέο σχέδιο για τους κλάδους Υγείας και Πρόνοιας προβλέπεται η πρόσληψη πολιτών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε θέσεις διοικητικού και οικονοκιμού προσωπικού, ψυχολόγων, γιατρών, φαρμακοποιών, χημικών, βιολόγων, νοσηλευτών καθώς και σε κέντρα παιδικής μέριμνας και κρατρικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.


ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΕΜΠΕΣΗ

Προς την ελευθερία
Η αντίστροφη μέτρηση για την ελευθερία του 20χρονου Χρήστου Λεμπέση φαίνεται ότι άρχισε από χθες, καθώς συνεδρίασε το Συμβούλιο Εγετών και συζήτησε την αίτηση αποφυλάκισής του. Η απόφαση για την τύχη του νεαρού που βρίσκεται σε στάδιο απεξάρτησης από τα ναρκωτικά αναμένεται την Τρίτη αλλά το κλίμα φαίνεται ότι είναι ευνοϊκό μετά τη θετική εισήγηση του εισαγγελέα. Ο 20χρονος κλείστηκε στη φυλακή στις 15 Ιουνίου κατηγορούμενος για το μπουφάν ενός συμμαθητή του που άρπαξε πριν από τρία χρόνια όταν ήταν χρήστης ναρκωτικών.


ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑΤΡΩΝ ΙΚΑ

Μικρή η συμμετοχή
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα λειτούργησαν τα πολυϊατρεία και τα θεραπευτήρια του ΙΚΑ χθες, πρώτη μέρα της απεργίας των γιατρών του Ιδρύματος. Τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό, από το προσωπικό ασφαλείας. Η απεργία του ιατρικού προσωπικού των ιατρείων του ΙΚΑ συνεχίζεται και σήμερα σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιδρύματος η συμμετοχή στην απεργία ήταν χαμηλή, καθώς στο σύνολο της χώρας δεν ξεπέρασε το 30%. Συγκεκριμένα, στην περιοχή Αθηνών-Πειραιώς το ποσοστό ήταν περίπου 20% ενώ στην υπόλοιπη χώρα ήταν 37%.


ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΟΔΗΓΙΑ

Ραντάρ... για τον ιό του 2000
Ο «ιός του 2000» αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα και στα ηλεκτρονικά και πληροφοριακά συστήματα των εμπορικών πλοίων. Για το λόγο αυτό η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του ΥΕΝ εξέδωσε τη «Ναυτιλιακή οδηγία Ν. 19» με θέμα την αποφυγή προβλημάτων στην ηλεκτρονική αναγνώριση της ημερομηνίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την 1η Ιανουαρίου 2000. Η οδηγία αυτή εστάλη σε όλες τις Λιμενικές Αρχές και στις εφοπλιστικές και συνδικαλιστικές Ενώσεις, ώστε να διανεμηθεί σε πλοιάρχους, ναυτιλιακές εταιρείες και συναφείς με τα ναυτιλία επιχειρήσεις. Σκοπός της οδηγίας είναι να γίνει όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση των υπευθύνων των πλοίων και των ναυτιλιακών εταιρειών για τη σοβαρότητα του θέματος, αλλά και την επικινδυνότητα κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ημερομηνιών.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ

Εστειλαν τελεσίγραφο
Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και 24ωρη απεργία απειλούν οι εργαζόμενοι στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Συγκεκριμένα, ζητούν να αποσυρθούν οι διατάξεις για την υποχρεωτική μετάταξη και τη μονομερή αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης και να υπάρξουν κίνητρα με παράταση των μεταβατικών διατάξεων και εθελοντικές μετατάξεις. Χθες οι εργαζόμενοι στις Ν.Α. πραγματοποίησαν στάση εργασίας, ενώ αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Ο Υφυπουργός ΕΣΔΔΑ κ. Λεωνίδας Τζανής δεσμεύθηκε να δώσει τις τελικές θέσεις της κυβέρνησης μέχρι την εισαγωγή του νομοσχεδίου στη Βουλή.


ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ

Ο ΟΣΕ συνιστά υπομονή
Τα ξημερώματα του Σαββάτου αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία η σιδηροδρομική γέφυρα Κομψάτου, στον Ιασμο Ροδόπης, για την ανακατασκευή της οποίας εργάζονται πυρετωδώς συνεργεία του ΟΣΕ. Λόγω των εργασιών διεκόπη από το πρωί της Δευτέρας η σιδηροδρομική σύνδεση Ξάνθης - Κομοτηνής και οι επιβάτες των αμαξοστοιχιών εξυπηρετούνται με μισθωμένα από τον Οργανισμό λεωφορεία. Η αναμεταβίβασή τους γίνεται στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Κομοτηνής και της Ξάνθης. Οπως δήλωσε ο προϊστάμενος του Δ‹ Τμήματος Γραμμής Θράκης, Δημήτρης Μακροδημόπουλος, οι εργασίες ξεκίνησαν πριν από εβδομάδες και από τη Δευτέρα διακόπηκε η κυκλοφορία των τρένων προκειμένου να εκτελεστεί το τελικό στάδιο κατασκευής της γέφυρας.


ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ

Αλλοι δύο πνιγμοί
Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι οι χαρές που προσφέρει η θάλασσα επιφυλάσσουν μεγάλους κινδύνους γι' αυτούς που δεν τους υπολογίζουν. Δύο άτομα προστέθηκαν στον κατάλογο αυτών που πνίγηκαν φέτος στις θάλασσες της χώρας μας. Πρόκειται για τον Αγγλο υπήκοο Χάουαρντ Γουίλιαμ, 52 ετών, που πνίγηκε στην Αχαράβη της Κέρκυρας και τον Παναγή Χέλμη, 82 ετών, κάτοικο Λουτρακίου που άφησε την τελευταία του πνοή στην πλαζ Λουτρακίου. Τα αίτια των δύο πνιγμών δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί. Προανάκριση σχετικά με τα δύο ατυχήματα διενεργούν οι κατά τόπους Λιμενικές Αρχές.


ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Δέκα ημέρες ξεγνοιασιάς
Παιδιά μεταναστών από την Πολωνία, τις Φιλιππίνες, το Κονγκό, το Μπαγκλαντές, τη Σιέρα Λεόνε και την Αλβανία θα περάσουν δέκα μέρες γεμάτες τραγούδι, χορό μουσική και παιχνίδια, φιλοξενούμενα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωνης του Διεθνούς Κέντρου Νεολαίας «Ολυμπος» τα 200 περίπου παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να γνωριστούν μεταξύ τους. Η φιλοξενία αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλάισιο της πολύχρονης συνεργασίας και επικοινωνίας της ΓΓΝΓ με τις κοινότητες των μεταναστών στη χώρα μας και σκοπό έχει να προωθήσει την κοινωνική ένταξη ιδιαίτερα της νέας γενιάς μεταναστών.


ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΝΟΜΑΡΧΗ

«Σύμβουλοι, συντονιστείτε»
Την ανάγκη για επικοινωνία, ενημέρωση και συνεργασία μεταξύ τους τόνισε η νομάρχης Πειραιά κ. Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη σε εγκύκλιο προς του νομαρχιακούς συμβούλους. Οι επικεφαλής της μειοψηφίας θα μπορούν να ενημερώνονται για τα θέματα που τους ενδιαφέρουν προσωπικά από τη νομάρχη, ενώ οι λοιποί σύμβουλοι θα απευθύνονται στου βοηθούς νομαρχών και του υπευθύνους τομέων. Οπως επισημαίνει η νομάρχης στην εγκύκλιο, υπό το πνεύμα αυτό, η ανταλλαγή απόψεων, θέσεων και οραμάτων μπορεί να αποβεί θετική για την προαγωγή του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ «ο καλόπιστος και εποικοδομητικός έλεγχος» θα συμβάλει πιο αποτελεσματικά στην εξυπηρέτηση των πολιτών και την αναβάθμιση του τόπου μας.