ΣΗΜΕΡΑ (22-07-99)

Ανάσα στο ευρώ από τnν πτώσn του δολαρίου
Η συνεχιζόμενη πτώση του δολαρίου έδωσε ανάσα στο χειμαζόμενο εδώ και καιρό ευρώ και προκαλεί ανακούφιση στην Αθήνα, που το προηγούμενο διάστημα ένιωσε ισχυρή την απειλή από τη συνδυασμένη ταχεία άνοδο του αμερικανικού νομίσματος και του πετρελαίου. Η ανησυχία τώρα μεταφέρεται στη Σοφοκλέους, η οποία παρακολουθεί με προσοχή τα σήματα αστάθειας και αναταραχής που μεταδίδει με την κάθοδό της η Γουόλ Στριτ.

ΣΕΒ: Καλή χρονιά για τη βιομηχανία ήταν το 1998. Οι μεγάλες επενδύσεις κυριάρχησαν, τα πάγια στοιχεία αυξήθηκαν κατά 20%, ενώ η αύξηση των πωλήσεων ξεπέρασε το 8,8%. Μια από τις καλύτερες εικόνες των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Πρόκληση: Η διαμαρτυρία στην Αγκυρα θα γίνει, αλλά το γεγονός δεν θα επηρεάσει τον επικείμενο ελληνοτουρκικό διάλογο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην παρενόχληση που έκαναν χθες τουρκικά μαχητικά στο αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Μεταφορών κ. Τ. Μαντέλη από την Κύπρο.

Συνάλλαγμα: Αύξηση των ορίων συναλλάγματος, που χορηγείται για ιατρικά και τουριστικά ταξίδια στο εξωτερικό, από 2.000 σε 10.000 ευρώ, ανακοινώνει σύντομα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ελλάς-Βουλγαρία: Είναι κοινή η θέση μας να μην υπάρξει αλλαγή των συνόρων στην περιοχή, δήλωσε χθες ο Βούλγαρος πρωθυπουργός κ. Ιβάν Κόστοφ, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον κ. Κ. Σημίτη.

Στάση εργασίας: Οι υποχρεωτικές μετατάξεις για τους υπαλλήλους, οι οποίοι είχαν αποσπαστεί από τα υπουργεία στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, είναι η αιχμή της τρίωρης στάσης εργασίας που έχει εξαγγείλει για σήμερα η ΑΔΕΔΥ από τις 11 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ.

Κούρδος: Υπό μυστηριώδεις συνθήκες συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές χθες ο Σεβάτ Σοϊζάλ, τον οποίο ο Μπουλέντ Ετσεβίτ χαρακτήρισε δεύτερο τη τάξει ηγέτη στο ΡΚΚ.

Θέλουν Αλβανούς: Μοιάζει οξύμωρο, αλλά είναι πραγματικότητα. Οι παραγωγοί της Β. Ελλάδας ζητούν και επισήμως να μην απελαθούν οι Αλβανοί, διότι δεν θα υπάρχουν εργάτες γης στη συγκομιδή των καπνών.

Εφηβοι: Αδοξο αποκλεισμό από την πρώτη τετράδα του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μπάσκετ γνώρισε η Εθνική Εφήβων. Ηττήθηκε από την Αυστραλία με 72-70 .

Φουκουγιάμα: Στο νέο του βιβλίο «Η μεγάλη διάσπαση», ο Αμερικανός διανοητής του τέλους της ιστορίας αναλύει το γιατί παρήκμασαν την τελευταία τριακονταετία οι παραδοσιακές αξίες σε ΗΠΑ και Ευρώπη και το πώς θα ανασυγκροτηθούν υγιώς οι κοινωνίες.

Μαζική επίθεση: Οι δημοφιλείς στο ελληνικό κοινό Massive Attack εμφανίζονται απόψε στο Λυκαβηττό.