ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ (22-07-99)

Mια μοναδική παρτίδα σκάκι διεξάγεται στο Internet, ανάμεσα στον παγκόσμιο πρωταθλητή Κασπάροφ και... όλους τους χρήστες του Διαδυκτίου ανά τον κόσμο. Επειτα από κάθε κίνηση του Κασπάροφ, τέσσερις εξαιρετικοί νέοι σκακιστές, δύο άντρες και δύο γυναίκες, προτείνουν στο κοινό εναλλακτικές αντίπαλες κινήσεις. Επειτα από ηλεκτρονική ψηφοφορία, η πλειοψηφία αποφασίζει την κίνηση, τις περισσότερες φορές με τον πιο αιρετικό από τους προτεινόμενους τρόπους. Η μάχη βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στην δέκατη κίνηση και ο ίδιος ο Κασπάροφ δηλώνει ότι πρόκειται για συναρπαστικό παίγνιο. Βέβαια, το παιγνίδι συγκεντρώνει διεθνές ενδιαφέρον χάριν της παρουσίας του Ρώσου σκακιστή. Κάτι που επιβεβαιώνει ότι ακόμη και οι πιο προηγμένες εφαρμογές ηλεκτρονικής ελευθερίας έχουν ανάγκη να στραφούν γύρω από τις μοναδικές εκφράσεις της ανθρώπινης ιδιοφυΐας.

Oμως, την ίδια στιγμή, ανακοινώνονται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ποσοστό πληθυσμού που χειρίζεται το Internet, με 2,9%, έναντι 39,6% που έχει η πρώτη, η Σουηδία. Λίγο -αλλά όχι αρκετά- καλύτερα είναι τα στοιχεία που αφορούν τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι, ενώ εδώ η εικόνα είναι απογοητευτική, πολλοί Ελληνες εκτός Ελλάδος βρίσκονται ήδη στην αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης του Διαδυκτίου, είτε σε τεχνολογικό είτε σε επιχειρηματικό επίπεδο, όπως λ.χ. ο ιδρυτής του, τεράστιου πλέον, ηλεκτρονικού καταστήματος Amazon. Το μερίδιο των Ελλήνων της Αμερικής που δημιουργούν επιχειρήσεις μέσω Internet πλησιάζει να ανταγωνίζεται το δυσθεώρητο ποσοστό του 25% που κατέχουν σήμερα οι Ελληνες εργολάβοι στις μεγάλες κατασκευές της Νέας Υόρκης, με προϋπολογισμούς εκατοντάδων δισ. δολαρίων.

Aπορεί λοιπόν κανείς αν θα μιλήσει άραγε γι' αυτές τις φτωχές επιδόσεις ο πρωθυπουργός σήμερα το βράδυ στην Πνύκα απευθυνόμενος στους νέους. Πώς θα τις ερμηνεύσει και τι θα προτείνει για την αντιμετώπισή τους; Η «άλλη σύγκλιση» στην οποία θα αναφερθεί, προβλέπει άραγε κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να αλλάξει αυτή η εικόνα; Ή, μήπως, θα τους πει ότι η «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» θα αντιμετωπίσει τον επερχόμενο ηλεκτρονικό αναλφαβητισμό; Κινδυνεύει να το εκλάβουν ως χιούμορ...

Γι' αυτό, αν θέλει να κάνει κάτι νέο και να «μετρήσει» πραγματικά τους (και στους) νέους ο Κώστας Σημίτης, ίσως θα ήταν καλύτερα να μοιραστεί μαζί τους τις σκέψεις που, κυρίως, τον απασχολούν αυτές τις μέρες, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζεται (άγνωστο αν τελικά θα πραγματοποιηθεί) ο νέος, προφανώς τελικός, κυβερνητικός ανασχηματισμός πριν από τις εκλογές του 2000. Κυρίαρχη σκέψη είναι ότι αν πραγματοποιηθεί πριν από την αναχώρηση του πρωθυπουργού για τη Σίφνο, οι νέοι υπουργοί, χάνοντας βεβαίως τις διακοπές τους, θα έχουν το χρόνο να προετοιμαστούν ικανοποιητικά για τη μακρά παρατεταμένη προεκλογική περίοδο στην οποία θα εισέλθει ουσιαστικά από το φθινόπωρο η χώρα. Οι αλλαγές δεν... διαρρέονται εκτεταμένες, αλλά περιορισμένες σε περίπου πέντε υπουργούς και υφυπουργούς, με σκοπό να επανενταχθούν στην κυβέρνηση δυναμικά, αποτελεσματικά κι επίμονα στελέχη που βρίσκονται εκτός άνευ ουσιαστικού λόγου, τα οποία μάλιστα θα κληθούν πλέον να αποδείξουν αυτές τις αρετές όχι σε «δυσάρεστους» ρόλους, αλλά στον αντίποδα: στη «μάχη της καθημερινότητας».

Mε επιστολή του στις «Παρενέργειες» εξ αφορμής χθεσινού σχολίου για την απώλεια ελληνικής αντιπροεδρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Γιώργος Αναστασόπουλος, τέως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναιρεί πλήρως την επιχειρηματολογία της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας περί επιτυχιών του κόμματος στη νέα Ευρωβουλή. Καθώς παρουσιάζει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον, η επιστολή εκτοπίζει τμήμα της ύλης της στήλης. Γράφει λοιπόν ο κ. Αναστασόπουλος:

«Εξ αιτίας των σφαλμάτων των αρχηγών των κομμάτων, η Ελλάδα δεν κατόρθωσε να εκλέξει κανέναν αντιπρόεδρο στην Ευρωβουλή για πρώτη φορά μετά 10 χρόνια προνομιακής εκπροσώπησης με δύο αντιπροέδρους σε σύνολο 14. Ο ανταποκριτής της «Κ» στις Βρυξέλλες, κ. Κωνσταντίνος Ζούλας, είχε ήδη από τις 16 Ιουλίου επισημάνει πόση μείωση της ελληνικής επιρροής στην Ευρωβουλή υποδηλώνει αυτή η μεταβολή. Είχα το προνόμιο να εκλεγώ δύο φορές πρόεδρος Επιτροπής και πρόεδρος της Διασκέψεως των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, προτού αναδειχθώ τέσσερις διαδοχικά φορές ανάμεσα στους πρώτους Αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είμαι επομένως σε θέση να συγκρίνω μετά λόγου γνώσεως, να διαβεβαιώσω τους αναγνώστες σας, ότι ένας Αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες επιρροής από πρόεδρο ακόμη και σημαντικής επιτροπής. Γι' αυτό και πρόκειται για αξίωμα που διεκδικείται με σκληρότατες μάχες και καταλαμβάνεται συνήθως από τους ευρωβουλευτές μεγάλων χωρών.

Eίναι η ίδια εκτίμηση που οδήγησε το ΠΑΣΟΚ από την ένταξη της Ελλάδας στην Κοινότητα να διεκδικεί πάντοτε μέχρι σήμερα αξίωμα αντιπροέδρου στην Ευρωβουλή και να το επιτυγχάνει (Κ. Νικολάου, Σπ. Πλασκοβίτης, Γ. Ρωμαίος, Παρ. Αυγερινός). Αλλά και η Ν.Δ. το επεδίωξε από την αρχή και στο πρωτόκολλο της προσχώρησής της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), της 16ης Δεκεμβρίου 1981, με τις υπογραφές των Ευάγγελου Αβέρωφ και Μπέρναρντ Σέλτζερ, υπάρχει η υπόσχεση ότι το ΕΛΚ θα τη βοηθήσει να καταλάβει θέση Αντιπροέδρου.

H υπόσχεση αυτή εκπληρώθηκε μόλις το 1989 με τη δική μου εκλογή και από τότε και επί μία δεκαετία η Ελλάδα διέθετε δύο αντιπροέδρους στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μπόρεσε να ασκήσει σημαντική επιρροή σ' ένα θεσμικό όργανο της Ενώσεως που δεν έπαυσε όλα αυτά τα χρόνια να αναβαθμίζεται αργά αλλά σταθερά. Η τάση της υποτιμήσεως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχει φυσικά εκλείψει. Αλλά την καλύτερη απάντηση σ' αυτές έδωσε πρόσφατα η έγκυρη γαλλική εφημερίδα «Μοντ» -που δεν διακρινόταν ποτέ για τα φιλικά της αισθήματα προς την Ευρωβουλή- όταν επισήμανε, σε σχόλιό της, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πολύ πιο ισχυρό απ' ότι λένε ή φαντάζονται. Ανάλογη είναι και η «Παρενέργεια» της υποτιμήσεως του Αξιώματος του Προεδρείου του Ευρωκοινοβουλίου».
Φιλικά, Γιώργος Ν. Αναστασόπουλος, τ. Αντιπρόεδρος Ευρωπ. Κοινοβουλίου.

Aξίζει να σημειωθεί ότι, με την αναχώρηση των Γ. Αναστασόπουλου και Παρ. Αυγερινού και τη μη εκλογή νέων Ελλήνων αντιπροέδρων, η ελληνική γλώσσα θα ακούγεται στην αίθουσα της Ευρωβουλής περίπου για 45 λεπτά της ώρας μηνιαίως, σε αντίθεση με επτά περίπου ώρες που ακουγόταν έως τώρα. Εν τω μεταξύ, η Νικόλ Φοντέν, η νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεύτερη γυναίκα μετά τη Σιμόν Βέιλ (Γαλλίδες συντηρητικές και οι δύο), άρχισε τη θητεία της με αρκετή ταλαιπωρία: Ανέβηκε εννέα ορόφους με τα πόδια για να φθάσει στο γραφείο της, αφού, απέφυγε τα (προβληματικά) ασανσέρ της νέας «διαστημικής» Ευρωβουλής στο Στρασβούργο λέγοντας ότι «δεν τόλμησα να μπω γιατί φοβήθηκα ότι δεν θα ξανάβγαινα». Ε, κάθε δουλειά έχει τις δυσκολίες της...

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΜΑΛΟΥΧΟΣ