ΣΥΝΤΟΜΑ (21-07-99)


ΓΙΑΤΡΟΙ ΙΚΑ

Σαρανταοκτάωρη πανελλαδική απεργία αύριο και μεθαύριο
Σαρανταοκτάωρη πανελλαδική απεργία θα πραγματοποιήσουν αύριο και μεθαύριο οι γιατροί του ΙΚΑ, σύμφωνα με την απόφαση της ολομέλειας της Διεύθυνσης της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, που διαπίστωσε στασιμότητα αλλά και οπισθοδρόμηση στην επίλυση των βασικών αιτημάτων του κλάδου. Ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι η μονιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών ΙΚΑ που υπηρετούν στο Ιδρυμα 15 χρόνια, η αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης, η επαναχορήγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης, ειδικότητας, ετοιμότητας και η καταβολή των δεδουλευμένων. Σε περίπτωση που εισαχθεί για ψήφιση το νομοσχέδιο για μονιμοποίηση 30.000 θέσεων στο δημόσιο τομέα χωρίς να περιλαμβάνει τους συμβασιούχους γιατρούς του ΙΚΑ, η Εκτελεστική Γραμματεία έχει εξουσιοδοτηθεί να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ

Αισιοδοξία για αποφυλάκισή του
Αισιόδοξος ότι τελικώς θα βγει από τη φυλακή και θα του δοθεί η ευκαιρία να ολοκληρώσει το πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά στο «18 ΑΝΩ» εμφανίζεται ο 20χρονος Χρήστος Λεμπέσης. Οι γονείς του δηλώνουν ότι οι ελπίδες του γιου τους, μετά τη θετική εισήγηση του εισαγγελέα για άρση της προσωρινής κράτησής του, έχουν αναπτερωθεί. Αύριο, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών θα ασχοληθεί με την υπόθεση του νεαρού Λεμπέση, ο οποίος έχει ζητήσει να εμφανιστεί ενώπιον των δικαστών και να υποστηρίξει την αίτησή του για αντικατάσταση της κράτησής του με περιοριστικούς όρους.


ΚΡΗΤΗ

Νέα περίπτωση Λεμπέση
Νέα περίπτωση Λεμπέση παρουσιάστηκε στην Κρήτη. Ο Μανώλης Βελεντάκης, 44 ετών, πατέρας δύο παιδιών και μέλος της θεραπευτικής Κοινότητας «Νόστος» του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, συνελήφθη στις 28 Ιουνίου για αδικήματα που διέπραξε κατά την περίοδο της εξάρτησής του. Εκτοτε παραμένει στις φυλακές Χανίων καθώς η αίτηση για άρση του εντάλματος σύλληψής του απορρίφθηκε. Η φυλάκισή του διακόπτει βίαια την οκτάμηνη προσπάθειά του για αποτοξίνωση, τον επαναφέρει σε ένα παρελθόν που έχει αγωνιστεί να υπερβεί και, όπως είναι φυσικό, κάνει ορατό τον κίνδυνο υποτροπής του. Για το λόγο αυτό, το ΚΕΘΕΑ ζητά και για αυτή την περίπτωση να ληφθούν υπόψη οι διατάξεις του νόμου 2331/95 και 2721/99 προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στον Μανώλη να ολοκληρώσει την προσπάθειά του.


ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Εγκαίνια Πρότυπης Μονάδας
Η τελετή εγκαινίων και η έναρξη λειτουργίας της Πρότυπης Σταθερής Μονάδας Εγκαιρης Διάγνωσης του Καρκίνου του Μαστού και της Μήτρας πραγματοποιήθηκε χθες από την γενική γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Ιωάννα Πανοπούλου, στο κτίριο στη συμβολή των οδών Βαλτετσίου και Ιπποκράτους. Η Πρότυπη Σταθερή Μονάδα είναι μία από τις ελάχιστες στον ευρωπαϊκό χώρο και πραγματοποιήθηκε με σύμπραξη της Ελληνικής Ογκολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου. Σκοπός του είναι να βελτιώσει τα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και της μήτρας στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Ευρώπη κατά του καρκίνου» καθώς και να πραγματοποιήσει πληθυσμιακούς ελέγχους σε διάφορους δήμους και κοινωνικές ομάδες, αρχής γενομένης του Συλλόγου Εργαζομένων στις ΔΟΥ των νομών Αττικής και Κυκλάδων.


ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΛ.ΑΣ.

Σε αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες
Εντατικοποίηση των ελέγχων σε αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας, με στόχο την διαπίστωση της νόμιμης οδήγησης και κυκλοφορίας από τους οδηγούς τους, διέταξε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Γιάννης Γεωργακόπουλος. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων που υποβλήθηκαν για το Α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους 1999, προέκυψε ότι στα 16 χιλιάδες ελεχθέντα αυτοκίνητα διαπιστώθηκαν 750 παραβάσεις. Ανάμεσα σε αυτές οι 364 έγιναν από αλλοδαπούς, οι 180 από Ελληνες εργαζόμενους στο εξωτερικό, και οι 64 από τουρίστες. Γι' αυτό οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ενώ κατά των παραβατών επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις σε συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές.


ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΥΣ

Greenpeace: παρέμβαση εισαγγελέα
Την παρέμβαση του εισαγγελέα ζητά η Greenpeace για τους παράνομους αεροψεκασμούς του δάκου στην Κέρκυρα. Ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κυρήξει ήδη από το 1995 παράνομους και αντισυνταγματικούς τους αεροψεκασμούς για δακοκτονία, ο υφυπουργός Γεωργίας κ. Βρεττός υπέγραψε στις 9/7/99 απόφαση με την οποία επιτρέπει τους αεροψεκασμούς για το 1999, όταν μάλιστα το ίδιο υπουργείο τους είχε απαγορεύσει την τελευταία διετία. Οι αεροψεκασμοί, σύμφωνα με την Greenpeace, συνιστούν κίνδυνο όχι μόνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αλλά ευθύνονται και για ζημιές στην παραγωγή μεγαλύτερες απ' αυτές που θα επέρχονταν χωρίς αυτούς. Η κατάσταση αυτή επιβάλλει την κατάργηση των αεροψεκασμών και την προώθηση εναλλακτικών λύσεων που έχουν ήδη βρεθεί και μάλιστα με κόστος ανταγωνιστικό των αεροψεκασμών.


ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ

Είκοσι πέντε κτίρια στο Χαλάνδρι
Διατηρητέα χαρακτήρισε το ΥΠΕΧΩΔΕ εικοσιπέντε κτίρια και μία βιομηχανική καμινάδα στο Χαλάνδρι, στα πλαίσια του σχεδίου προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Οι διαδικασίες για το χαρακτηρισμό των διατηρητέων κτιρίων ολοκληρώθηκαν ύστερα από δύο περίπου χρόνια συνεργασίας ανάμεσα στο δήμο Χαλανδρίου και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Στα κτίρια αυτά απαγορεύεται κάθε αφαίρεση, αλλοίωση ή καταστροφή των επιμέρους αρχιτεκτονικών και μορφολογικών στοιχείων τους, καθώς επίσης και η τοποθέτηση φωτεινών επιγραφών και διαφημίσεων σε οποιαδήποτε θέση των κτιρίων. Επιτρέπεται η επισκευή και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων εφόσον δεν αλλοιώνεται ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας του κτιρίου, ενώ προβλέπονται ευνοϊκοί όροι δανειοδότησης των ιδιοκτητών τους για το σκοπό αυτό.


ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Σε οικογένειες διαφόρων δήμων
Τη θαλπωρή της οικογένειας και τις χαρές του καλοκαιριού θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν και φέτος ορφανά παιδιά από την πρώην Γιουγκοσλαβία μετά από πρωτοβουλία και ενέργειες που έκανε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Τα παιδιά θα φιλοξενηθούν την περίοδο του καλοκαιριού, από 25 Ιουλίου έως 25 Αυγούστου, σε ελληνικές οικογένειες διαφόρων δήμων και κοινοτήτων. Το πρόγραμμα αυτό φιλοξενίας του Ερυθρού Σταυρού σκοπεύει στην παροχή δυνατότητας στα παιδιά αυτά να κάνουν διακοπές σε ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον, κάτι που έχουν στερηθεί.