ΣΥΝΤΟΜΑ (15-07-99)


ΣΤΑΘΗΣ ΓΙΩΤΑΣ

Συνάντηση με Σημίτη και επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ
Με τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ο πρώην βουλευτής και υπουργός Στάθης Γιώτας «σφράγισε» την επιστροφή του στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη συνάντηση που διήρκεσε 15 λεπτά της ώρας, ο κ. Γιώτας δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μας συνδέει φιλία από τα πρώτα κιόλας βήματα του ΠΑΣΟΚ. Ημασταν μαζί στο Ε.Γ. και φυσικά είχαμε συνεργαστεί και σε κυβερνητικούς τομείς, ειδικά στο υπουργείο Γεωργίας όπου είχαμε μια παρά πολύ καλή συνεργασία. Βέβαια μετά τόσα χρόνια η συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό δεν μπορεί παρά να έχει και πολιτική σημασία στο πλαίσιο της επανένταξής μου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα και πιστεύω ότι μπορώ με τις μικρές μου δυνάμεις να βοηθήσω στην προσπάθεια που γίνεται για την ανασυγκρότηση και τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, αλλά και για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού προγράμματος για το οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας έχει αναλώσει όλες τις δυνάμεις του και είναι η μόνη προοπτική για την πρόοδο της χώρας».


ΓΚΑΡΑΖ ΚΟΛΩΝΑΚΙ

Προσφυγή κατοίκων στο ΣτΕ
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν εννέα κάτοικοι της περιοχής Κολωνακίου -ανάμεσά τους ο επίτιμος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθαν. Σιούλας-, οι οποίοι αντιδρούν στην κατασκευή υπογείου σταθμού αυτοκινήτων στην πλατεία. Οι κάτοικοι, μεταξύ αυτών ο επίτιμος Αρεοπαγίτης Μιχ. Φράγκος και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αντώνης Κομνηνός, υποστηρίζουν ότι η απόφαση για την κατασκευή του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων στην πλατεία Κολωνακίου δεν θα επιλύσει, αλλά θα επιτείνει τα φαινόμενα κυκλοφοριακής συμφόρησης καθώς περισσότερα από 3.000 αυτοκίνητα ημερησίως θα αναζητούν χώρο στάθμευσης. Ακόμη ισχυρίζονται ότι η υπουργική απόφαση με την οποία επιτράπηκε η κατασκευή του υπόγειου γκαράζ στηρίζεται σε προεδρικό διάταγμα που είναι αντισυνταγματικό. Και επικαλούνται γνωμοδότηση του ΣτΕ, ότι δεν προτεινόταν νόμιμα η έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος για την κατασκευή του υπόγειου γκαραζ στην πλατεία Κολωνακίου, γιατί αποτελεί κοινόχρηστο χώρο.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ

Νέα αίτηση αποφυλάκισης
Επανήλθε στο αίτημά του στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών για άρση της προσωρινής κράτησής του ο 20άχρονος Χρήστος Λεμπέσης, ο οποίος είναι προφυλακισμένος για ληστεία κατά συναυτουργία (είχε κλέψει ένα μπουφάν την περίοδο που ήταν τοξικομανής), προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει την 3η φάση του θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης στο οποίο είχε επιτυχώς ανταποκριθεί. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση της ψυχιάτρου Κατερίνας Μάτσα, η οποία εξέτασε τον Χ. Λεμπέση στις φυλακές, «διαπιστώθηκε επιδείνωση των καταθλιπτικών στοιχείων» λόγω των συνθηκών στις φυλακές, που μπορεί να δημιουργήσει όρους και προϋποθέσεις μιας πιθανής υποτροπής του. Ο Χ. Λεμπέσης στην αίτησή του ζητεί να αναπτύξει προφορικά τους ισχυρισμούς του ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου για να του δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσει τις προσπάθειες να φτιάξει τη ζωή του.


ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Ομιλία Κακλαμάνη σε Γάλλους μαθητές
Τη σημασία της επικοινωνίας και της συνεργασίας με βάση τις αρχές και τα ιδεώδη του κλασικού ελληνικού και σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, σε ομιλία του χθες σε 18 μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της Γαλλίας οι οποίοι επισκέφθηκαν τη Βουλή των Ελλήνων. Επίσης, ο κ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε ορόσημο τη χθεσινή εθνική επέτειο της Γαλλίας για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Οι 18 μαθητές που ξεναγήθηκαν στους χώρους του Κοινοβουλίου είναι οι νικητές του διαγωνισμού του γαλλικού συλλόγου ΑΤΗΕΝΑ μεταξύ μαθητών πού παρακολουθούν πρόγραμμα σπουδών της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού κλασικού πολιτισμού.


ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ

Ολοκληρώνεται ο ηλεκτροφωτισμός στον κόμβο του Ασπροπύργου
Ολοκληρώνεται, εντός των προσεχών ημερών, ο ηλεκτροφωτισμός της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου, από τον ανισόπεδο κόμβο Ασπροπύργου μέχρι και τον ανισόπεδο κόμβο Μάνδρας, ενώ ολοκληρώθηκε ο ηλεκτροφωτισμός των υπόγειων διαβάσεων οχημάτων, στους ανισόπεδους κόμβους Κηφισίας - Κατεχάκη, Μεσογείων - Κατεχάκη, Δέλτα Φαλήρου (Ιππόδρομος, παλαιά παραλιακή λεωφόρος) και της Συγγρού (παλαιά παραλιακή λεωφόρος, προς Αμφιθέα). Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Χρήστο Βερελή, ολοκληρώθηκε, επίσης, η αντικατάσταση του φωτιστικών σημάτων σε όλο τον ανισόπεδο κόμβο του Φαληρικού Δέλτα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αντικατάστασης του ηλεκτροφωτισμού σε αρκετούς δρόμους δήμων της Αττικής, όπως Πεντέλης, Υμηττού, Περιστερίου, Πετρούπολης, Καματερού κ.ά.


ΛΗΣΤΕΙΑ

1,5 εκατ. από την Εθνική Πατησίων
Ληστεία χθες το πρωί έγινε στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Ανω Πατήσια, που βρίσκεται επί της οδού Κέας - Δροσοπούλου 165 από δύο αγνώστους. Οι ληστές, οι οποίοι φορούσαν κουκούλες και κρατούσαν ο ένας πιστόλι και ο άλλος περίστροφο, αφού ακινητοποίησαν τρεις πελάτες και τρεις υπαλλήλους, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό του ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων δραχμών και διέφυγαν με μοτοσικλέτες τύπου EDURO, προς άγνωστη κατεύθυνση. Προανάκριση διενεργείται από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.


ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΕΙΑ

Πήλινα αλάβαστρα και αμφορέας
Με τέσσερα πήλινα αλάβαστρα με διακόσμηση στην κατοχή του συνελήφθη προχθές ύστερα από σωματική έρευνα από τους άντρες της Ασφάλειας Αττικής στην πλατεία Κρήνης - Κορυδαλλού ο Αργυρός Αναστάσιος. Στη συνέχεια, σε έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι του, βρέθηκε και ένας ψευδόστομος πήλινος αμφορέας τον οποίο επίσης κατείχε παράνομα. Τα παραπάνω αντικείμενα σύμφωνα με την εκτίμηση των αρμόδιων αρχαιολόγων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου «περί αρχαιοτήτων». Ο δράστης, ο οποίος κρατείται, θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών.


ΚΑΤΑΔΙΚΗ

Δις ισόβια σε δύο αλλοδαπούς
Σε δις ισόβια καταδικάστηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών δύο αλλοδαποί για την ανθρωποκτονία του Αμερικανού υπηκόου D.Η. Meadows, 46 χρόνων, που συνέβη στις 18/7/97 στον Β' κυματοθραύστη Μαρίνας Γλυφάδας. Πρόκειται για τον Αλγερινό Guelib Salah και τον Ιρακινό Skali Mohammed.