ΣΗΜΕΡΑ (15-07-99)

ΚΟΕΝ: Δεν θα γίνουμε «διαιτnτές» Ελλάδος - Τουρκίας
Την ικανοποίησή του για τη βούληση της ελληνικής κυβερνήσεως να καταπολεμήσει την τρομοκρατία εξέφρασε χθες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στον οποίο μετέφερε και τη θέση της Ουάσιγκτον ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να εξελιχθούν σε «διαιτητή» των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Αυξήσεις αποδοχών 2% σε μισθωτούς και συνταξιούχους θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2000. Επιπλέον 2,5% αύξηση του εισοδήματος προβλέπεται λόγω ωριμάσεων, πολυετιών κ.λπ.

Καύσιμα: Με σπασμωδικές κινήσεις αντιδρά η κυβέρνηση στην ταυτόχρονη, απειλητική για την οικονομία, άνοδο της τιμής του πετρελαίου και του δολαρίου. Χθες, ο κ. Ευ. Βενιζέλος απείλησε τους εμπόρους καυσίμων με την επιβολή ανώτατης τιμής, εάν δεν μειώσουν εντός 5 ημερών τις λιανικές τιμές πώλησης.

Ολοήμερα σχολεία: Από τον Σεπτέμβριο 1.500 ολοήμερα δημοτικά σχολεία θα λειτουργήσουν στη χώρα, εκ των οποίων τα 21 -η «Κ» δημοσιεύει σήμερα τον πίνακα- με πλήρες ωράριο για διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων.

Επεισόδια δημιουργήθηκαν σήμερα μετά τη μία το πρωί έξω από το κέντρο «Πρίβιλετζ» του Αγίου Κοσμά, όταν θεατής των ροκγουέιβ εκδηλώσεων βρέθηκε τραυματισμένος. Το πλήθος των θεατών συγκεντρώθηκε έξω από το κέντρο από το οποίο ακούστηκαν -σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες- πυροβολισμοί και άρχισε να πετά πέτρες. Προς τον τόπο των επεισοδίων κατευθύνονταν τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ.

«Τρελές αγελάδες»: Αίρεται από 1ης Αυγούστου η απαγόρευση που είχε επιβάλει η Ε.Ε. στις εξαγωγές βρετανικού βοδινού.

«Ιάσων»: Σε βάθος 150 μέτρων εντοπίσθηκε χθες το απόγευμα ο «Ιάσων», ενώ αργά το βράδυ η Εισαγγελία Ζακύνθου άσκησε κατά του κυβερνήτη του σκάφους ποινική δίωξη για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και τον παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή.

Προσλήψεις: Η Βουλή ενέκρινε χθες την πρόσληψη από την ΕΛ.ΑΣ. 1.000 «ειδικών φρουρών» που θα αναλάβουν τη φύλαξη «ευπαθών» στόχων - δημόσια κτίρια, πρεσβείες, κ.λπ..

Μπίτνικ: Ο Κέρουακ, ο Γκίνσμπεργκ και ο Μπάροους, η παρέα που σημάδεψε την αμερικανική λογοτεχνία, αναδύεται από το βιβλίο του Τζέιμς Κάμπελ για τη γενιά των μπιτ.

Ρίτσος: Τον παλμό της ποίησης του Γιάννη Ρίτσου θα μεταφέρει ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Παπαβασιλείου στη θεατροποιητική βραδιά της ερχόμενης Τρίτης στην Πνύκα.

ΣΕΗ: Εμνήσθη ημερών αρχαίων το ΣΕΗ και απειλεί με απεργίες το Εθνικό επειδή ο σκηνοθέτης Λ. Βογιατζής, με τη σύμφωνη γνώμη των ηθοποιών, υπερβαίνει το «κεκτημένο» του πεντάωρου των δοκιμών, προετοιμάζοντας για την Επίδαυρο «Πέρσες».