ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (13-07-99)

Να, λοιπόν, ακόμη μια... «προκαταρκτική εξέταση» από τις εισαγγελικές αρχές για θέματα του δημόσιου βίου που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να απασχολούν (θεσμικά και... προληπτικά!) την πολιτική ηγεσία του τόπου: πάλι καταγγελίες για σκάνδαλα, διαφθορά και μια κρατική μηχανή που... στάζει παντού «λάδια»!

Θα έπρεπε να το περιμένουμε, δηλαδή! Οι καταγγελίες του βουλευτή Πειραιά του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννη Καψή στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος, ήταν μεν από αυτές που συζητούνται από όλους επί... καθημερινής βάσεως, αλλά έγιναν πολύ... αορίστως «συγκεκριμένα», και μάλιστα ενώπιον του ίδιου του πρωθυπουργού: για θέσεις στο ΙΚΑ που πωλούνται έναντι 5 εκατομμυρίων δραχμών, για δημόσια έργα που παραδίδονται και έχουν μόλις το 60% της αξίας τους, για... δικαιώματα σε νεκροταφεία ύψους πολλών εκατομμυρίων!

Απολύτως αναμενόμενη, ως εκ τούτου, η παραγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ευάγγελου Γιαννόπουλου προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διατάξει προκαταρκτική εξέταση - όπερ και εγένετο! Δεν ξέρουμε τι θα βγει και από αυτή την εξέταση. Γιατί συνήθως (μακάρι να διαψευσθούμε!) αυτού του είδους οι καταγγελίες, όταν φθάνουν στα εισαγγελικά γραφεία, τελικά «στοιχειοθετούνται» με αποδείξεις του τύπου «άκουσα να λέγεται ότι...» ή «βοά η τάδε υπηρεσία ότι...» κ.λπ.

Αλλά από όλη αυτή την «έκρηξη» του κ. Καψή, μπροστά σε ολόκληρο το... υπουργικό συμβούλιο, τον πρωθυπουργό και την κομματική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αυτό που μας ενόχλησε δεν ήταν οι καταγγελίες αυτές καθ' αυτές («μιθριδατίσαμε», βλέπετε!), αλλά η αντίδραση του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, όταν ο κ. Σημίτης «του έδωσε εντολή» να πάει αμέσως ο κ. Καψής στον εισαγγελέα «και να προσκομίσει ό,τι στοιχεία έχει για οποιονδήποτε, χωρίς εξαίρεση και δίχως τον παραμικρό περιορισμό!»

Και ο κ. Καψής (υπεύθυνος αντιπρόσωπος του ελληνικού λαού!) αντί να απαντήσει ευθέως «αυτό θα πράξω, κ. πρόεδρε!» (άσε δηλαδή που ΟΦΕΙΛΕ να το έχει... ήδη πράξει, και να μην περιμένει καμιά εντολή από τον πρωθυπουργό!) περιορίσθηκε να δηλώσει αργότερα, εκτός Κεντρικής Επιτροπής, σε «παράθυρο» του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ, ότι πρέπει να τον δεχθεί «κατ' ιδίαν» o πρωθυπουργός, γιατί όπως εξήγησε «μπορεί τότε να μη θέλει ο κ. Σημίτης να πάει στον εισαγγελέα!».

Ορίστε; Ωστε «δικαιούται» βουλευτής να γνωρίζει «σημεία και τέρατα» για σκάνδαλα και διαφθορά και να μην τα καταγγέλλει υπεύθυνα και με στοιχεία, επειδή «μπορεί» να μη «συμφέρει» το κόμμα, αφήνοντας να εννοηθεί σαφώς εμπλοκή υψηλά ισταμένων του κυβερνώντος κινήματος; Είναι αυτή υπεύθυνη στάση υπεύθυνου αντιπροσώπου του... λαού; Μα αυτό είναι από κάθε άποψη πολύ... χειρότερο και του μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου και διαφθοράς! Και για να δούμε τώρα που επενέβησαν οι εισαγγελικές αρχές, με ποιες... «αρχές» θα αντιδράσει ο κ. Καψής;

Είχαμε όμως και άλλη «προκαταρκτική» εξέταση! Τη διέταξε ο γνωστός μας πλέον κ. Κολιοκώστας, με αφορμή δημοσιεύματος εφημερίδος («Το Βήμα» της 5ης Ιουλίου...), σχετικού με «μίζες» σε κρατικά νοσοκομεία - αλλά και πάλι δεν καταλαβαίνουμε! Επρεπε να το γράψουν εφημερίδες και να επέμβουν εισαγγελείς για να κινηθεί η υπνώττουσα κρατική μηχανή, τη στιγμή που το ΓΝΩΡΙΖΕΙ άριστα η ίδια ότι με τις προμήθειες στα κρατικά νοσοκομεία στήνεται... χορός δισεκατομμυρίων;

Πόσες φορές «αρμόδιοι» υπουργοί ακόμη και τούτης της κυβέρνησης δεν έχουν αποκαλύψει ότι, λ.χ., ενέσεις ή άλλο υλικό που οι ιδιωτικές κλινικές και τα νοσοκομεία τα προμηθεύονται σε «Α» τιμή, τα κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα αγοράζουν ακριβώς τα ίδιο υλικό σε πενταπλάσιες και συχνά δεκαπλάσιες τιμές; Αφού, λοιπόν, εξανίστανται για την «κακοδιαχείριση» (κακοδιαχείριση, στην... καλύτερη περίπτωση!), γιατί δεν κινούν εκείνους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα βάλουν ένα τέρμα σε αυτές τις σπατάλες δισεκατομμυρίων που τις πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος;

«Φιλόδοξο» (όπως... όλα, άλλωστε!) και το καινούργιο, «πολυνομοσχέδιο» του υπουργείου Εμπορίου, που υποτίθεται ότι θα ρυθμίσει «οριστικά» κάποια θέματα, στα οποία παρατηρούνται «εκτροπές» ή «ατέλειες» του υφιστάμενου νομικού πλαισίου - μάλιστα! Λέει, ας πούμε, ότι οι αυξήσεις στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων θα είναι «υποχρεωτικά» 2,5% - αλλά μήπως και πέρυσι δεν είχε βγάλει μια ανάλογη «διάταξη» το αρμόδιο υπουργείο, η οποία... καταστρατηγήθηκε στην πράξη με διάφορους τρόπους και μάλιστα εις γνώσιν όλων των... «αρμοδίων»;

'Η μήπως και με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, δεν καθορίζεται επακριβώς και το «πότε» και η «διάρκεια» των εκπτώσεων που θα κάνουν τα εμπορικά καταστήματα, αλλά στην πράξη βλέπουμε, ΟΛΟΙ μας στις βιτρίνες να διαφημίζονται «εκπτώσεις μέχρι και 100%» όποτε «καπνίσει» στον κάθε έμπορο, με αποτέλεσμα (ακόμη και όταν οι εκπτώσεις είναι πραγματικές και όχι παραπλανητικές!) να θίγονται τα μικρότερα καταστήματα που λόγω όγκου και «τζίρου» έχουν μικρότερα περιθώρια τέτοιων «λύσεων» σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του έτους; Ποιος, λοιπόν, από την πολιτεία ήλεγξε και επέβαλε κυρώσεις σ' αυτά τα καταστήματα που... διαφήμιζαν την καταστρατήγηση του νόμου; Καλό είναι να υπάρχουν νόμοι, αλλά... ακόμη καλύτερο και αποδοτικότερο να εφαρμόζονται κιόλας - έστω στη φέξη και στη χάση!

Αυτό κι αν είναι... οργάνωση! Ενα «εκσυγχρονιζόμενο» κράτος να μη διαθέτει τους απαραίτητους μηχανισμούς και τις μεθόδους να... παρακολουθεί τους «δείκτες» της οικονομίας - για τη... βελτίωση των οποίων «κατά τα άλλα» περηφανεύεται και την πολυδιαφημίζει! Γιατί, εκτός από το «ρυθμό αποκλιμάκωσης των επιτοκίων», τον πληθωρισμό, τις επενδύσεις, την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κ.λπ., «δείκτης» είναι και η... ανεργία! Ο πραγματικός εφιάλτης και η μάστιγα των σύγχρονων «παγκοσμιοποιημένων» οικονομιών και κοινωνιών!

Και όμως, οι «υπηρεσίες» της πολιτείας δεν έχουν ακόμη... εκσυγχρονισθεί τόσο, ώστε να παρακολουθούν (και δη ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ!) και αυτό τον κρίσιμο «δείκτη», με αποτέλεσμα μόλις τον... Ιούλιο του 1999 να είμαστε σε θέση να μάθουμε το ποσοστό ανεργίας του... δεύτερου τριμήνου του 1998 - και μάλιστα με κάποια όχι και τόσο «αποδεκτή» μέθοδο μέτρησης, που γι' αυτόν ακριβώς το λόγο δεν περιλαμβάνεται στους «επίσημους πίνακες» της Ε.Ε.!

Μάθαμε, λοιπόν, χθες ότι η «καταγεγραμμένη» ανεργία, το δεύτερο τρίμηνο του '98, έφθασε το 10,8% (σε σύγκριση με το 9,6% του αντίστοιχου διαστήματος του '97 - αυξήθηκε δηλαδή κάτι περισσότερο από 10%!) - και μάλιστα τα στοιχεία αυτά αφορούν την «καταγεγραμμένη», όχι την «πραγματική ανεργία» που υπολογίζεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη! Αλλά έστω, κι αυτή για την οποία έχουμε «στοιχεία» (εν πολλοίς «δημιουργικά επεξεργασμένα»...), πίσω από το «ψυχρό» ποσοστό του 10,8%, σε πραγματικούς αριθμούς βρίσκονται 478.000 άνθρωποι, που ζουν χωρίς να μπορούν να βρουν δουλειά! Σκεφθείτε το λίγο...

Θ. Οικονομόπουλος