ΣΗΜΕΡΑ (09-07-99)

Συγχωνεύονται η Αγροτική με την ΕΤΒΑ
Το Δημόσιο «απαντά» στις συγχωνεύσεις και στην ισχυροποίηση των ιδιωτικών τραπεζών με ένα τολμηρό εγχείρημα. Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε χθες τη συγχώνευση της Αγροτικής με το μη προβληματικό τμήμα της ΕΤΒΑ, ποσοστού 35% έως 51%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξαγορά του πακέτου μετοχών της ΕΤΒΑ θα γίνει με βάση την ονομαστική αξία των μετοχών και η όλη διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί άμεσα, εντός των επόμενων 15-20 ημερών.

20,5% αύξnσn κερδών τnς βιομnχανίας
Κατά 20,5% ενισχύθηκαν τα κέρδη της ελληνικής βιομηχανίας το 1998 φθάνοντας τα 490,2 δισ. δρχ. και όπως επισημαίνει η ICAP, η προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια για βελτίωση των όρων λειτουργίας και την αύξηση της παραγωγικότητας φαίνεται ότι άρχισε να αποφέρει καρπούς. Τα υψηλότερα κέρδη -124,7 δισ. δρχ.- κατέγραψε ο κλάδος των τροφίμων και ποτών.

Κίνα - Ιαπωνία: Βαρυσήμαντη διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο πραγματοποιεί από χθες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Κέιζο Ομπούτσι, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να υπογραφεί διμερής συμφωνία για την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

«2004»: Δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού η δημιουργία υπουργείου με αποκλειστική αρμοδιότητα την Ολυμπιάδα του 2004, δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημ. Ρέππας.

Κινηματογράφος: Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας συγκρούονται στο γόητρο, στο επάγγελμα αλλά και στις ερωτικές κατακτήσεις («Ερωτικές αναταράξεις») όπως άλλωστε και οι νεαροί κυνικοί δολοπλόκοι της εκσυγχρονισμένης μεταφοράς των «Επικίνδυνων σχέσεων» («Ερωτικά παιχνίδια»). Κριτική του Γ. Μπακογιαννόπουλου.

«Φοίνισσες» και «Ορνιθες»: Δύο από τις φετινές τους παραστάσεις αρχαίου δράματος παρουσιάζουν τις μέρες αυτές τα κρατικά μας θέατρα: Το Εθνικό Θέατρο τους αριστοφανικούς «Ορνιθες» και το Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος τις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη.

Μεταγραφή 3,7 δισ.: Την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου πραγματοποίησε χθες ο Ολυμπιακός. Απέκτησε τον Βραζιλιάνο Τζιοβάνι Σίλβα αντί του ποσού των 3,7 δισ. δραχμών. Από το ποσό αυτό τα 2,2 δισ. θα λάβει η Μπαρτσελόνα και τα υπόλοιπα ο παίκτης, για τρία χρόνια.

Πολύ κοντά στην ανακάλυψη του τάφου του Αντιόχου του Α‹, βασιλέως της Κομμαγηνής και εκ των επιγόνων του Αλεξάνδρου, πιστεύει ότι βρίσκεται Γερμανός γεωλόγος, ο οποίος διεξάγει έρευνες στο όρος Νεμρούτ της ΝΑ Τουρκίας, όπου από παλαιότερα έχουν ανακαλυφθεί σημαντικότατα μνημεία του Αντιόχου.

Ρίσκο ΟΤΕ: Μεγάλο ρίσκο με αβέβαιη απόδοση αναλαμβάνει για άλλη μια φορά ο ΟΤΕ, διευρύνοντας τη συμμετοχή του στο δορυφορικό οργανισμό ICO, την ίδια στιγμή που οι λοιποί επενδυτές αρνούνται να τοποθετήσουν πρόσθετα κεφάλαια. Καθώς η μικρή αποδοχή των υπηρεσιών του συστήματος Iridium προβληματίζει έντονα τους λοιπούς μικρούς και μεγάλους μετόχους του ICO.

Αλτσχάιμερ: Ελπίδες σε εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ δημιουργεί η ανακοίνωση ιρλανδικής φαρμακευτικής εταιρείας για την ανακάλυψη θεραπείας, η οποία ενδέχεται να καταλήξει στην παρασκευή εμβολίου.

Σύγκρουση: Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Κασμίρ, καθώς, παρά τη σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού του Πακιστάν Ναϊάζ Σαρίφ προς τον Μπιλ Κλίντον, οι ισλαμιστές μαχητές δεν αποχωρούν από τον ινδικό τομέα του κρατιδίου.

Διακοπή εγκυμοσύνης: Στις αρχές του επομένου έτους θα κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα το χάπι που διακόπτει την εγκυμοσύνη. Το χάπι, που ήδη κυκλοφορεί στη Γαλλία, στη Βρετανία και στη Σουηδία, πήρε έγκριση κυκλοφορίας σε επτά ακόμη χώρες.