ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (09-07-99)

Χωρίς να 'χει σταματήσει να «παίζει» το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού (αντίθετα: κάποιοι τον θεωρούν πολύ πιθανό...), ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, ζητώντας χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε (και δη σε διευρυμένη σύνθεση - κάτι σαν κανονικό υπουργικό συμβούλιο!) από τους υπουργούς έναν «προγραματισμό δράσης» για το... επόμενο 6μηνο, μάλλον δείχνει να θέλει να διαψεύσει τις... ανασχηματολογικές φήμες που κυκλοφορούν: άμα ζητάς «προγραμματισμό», υποτίθεται ότι δεν σκοπεύεις να αλλάξεις τον... «προγραμματιστή» οσονούπω!

Αλήθεια, πάντως, προς τι αυτός ο... εξάμηνος προγραμματισμός; Και να μην το θες, για... προεκλογικό ελιγμό σε βάζει σε σκέψεις, αφού υποτίθεται (το 'πε και τις προάλλες ο ίδιος ο κ. Σημίτης!) «η κυβέρνηση προχωρεί κανονικά στο προγραμματισμένο έργο της...», και άλλωστε ο πρωθυπουργός θέλει να ελπίζει (κι αυτό το 'πε!) πως η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας (που και αυτές είναι έπειτα από... 9 μήνες!), θα βρεθεί κάποια συναινετική «φόρμουλα» για το πρόσωπο του Προέδρου και η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κανονικά τη θητεία της! Δηλαδή, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2000! Αρα, προς τι ο... 6μηνος προγραμματισμός;

Βέβαια, με δεδομένη την εκτίμηση ότι το ευρωεκλογικό αποτέλεσμα ήταν ένα «καμπανάκι» προς την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην περιβόητη «γκρίζα καθημερινότητα» του πολίτη, ο κ. Σημίτης έχει κάθε λόγο να θέλει να δείξει ότι σ' αυτό τον τομέα θα δώσει ιδιαίτερο βάρος - γι' αυτό άλλωστε και στη χθεσινή Κυβερνητική Επιτροπή κλήθηκαν και πήραν μέρος και οι υπουργοί Υγείας, Εργασίας, Δημόσιας Τάξης και Γεωργίας, τομείς που «άπτονται» αυτής της καθημερινότητας...

Τώρα, το τι θα προλάβει να δείξει η κυβέρνηση ως αποτέλεσμα, σε τόσο καίριους τομείς δράσης, μέσα σε έξι μήνες, όταν «ηστέρησε» επί 3 ολόκληρα χρόνια, κι αν το ότι έχει να «δείξει» θα πείσει κιόλας ώστε να μεταφρασθεί σε πολιτικό - ψηφοθηρικό όφελος, αυτό κυριολεκτικά... «θα δείξει»!

Οι «κομματικοί», πάντως (εκσυγχρονιστές και «αντιπολιτευόμενοι»), υποστηρίζουν ότι αυτός ο 6μηνος προγραμματισμός δράσης, καθώς επίσης και η «πολιτική συμφωνία κόμματος - κυβέρνησης» που ζήτησε κατά το προχθεσινό πολύωρο Εκτελεστικό Γραφείο ο πρόεδρος και πρωθυπουργός, αντανακλούν την πρόθεση (και την αγωνία του...) μέσω αυτού του «μορατόριουμ» να ησυχάσουν οι εσωκομματικές διεργασίες ώστε το κρίσιμο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ να πάψει να δίνει την αίσθηση ενός σπαρασσόμενου κόμματος...

Γι' αυτό, άλλωστε, και οι κρίσιμες «βαθιές τομές» που προτάθηκαν, όπως η ανασυγκρότηση του Κινήματος, μάλλον... αναβάλλονται για μετά το καλοκαίρι (θα... «προκάμουν»;), μια και γι' αυτές υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από κάποιους του «παλιού ΠΑΣΟΚ», όπως ας πούμε από τον κ. Χρήστο Παπουτσή, που με επιστολή του στο Ε.Γ. σημείωνε με σημασία πως «το Κίνημα έχει και ιδρυτή και ημερομηνία ίδρυσής του»!

Περίεργη, πάντως, αυτή η άποψη του κ. Παπουτσή! Σ' έναν κόσμο όπου από την εποχή... του Ηράκλειτου «τα πάντα ρει», και μέσα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης που επιβάλλουν αναπροσαρμογές, ανασυγκροτήσεις και αναθεωρήσεις πολιτικών και προτύπων από τη μια στιγμή στην άλλη, να σου λέει κάποιος «ρεαλιστής» πολιτικός ότι ένα κόμμα δεν χρειάζεται «λίφτινγκ» (υπό πάσαν έννοια...) γιατί «έχει ημερομηνία ίδρυσής του», είναι σαν να θέλει ν' αγνοεί ότι υπ' αυτήν τη «λογική» υπάρχουν και... «ημερομηνίες λήξης»!

Συνεχίζονται οι «επιχειρήσεις» της Αστυνομίας για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών (αυτός ο χαρακτηρισμός «σκούπα» μας βρίσκει αντίθετους -κανένας άνθρωπος, παράνομος ή μη, δεν είναι... «σκουπίδι.!)- και πολύ καλά κάνει η Αστυνομία. Αυτές οι επικρίσεις που διατυπώνονται δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα- άσε δηλαδή που είναι σε μεγάλο βαθμό και υποκριτικές! Δεν μπορεί από τη μια να διαμαρτυρόμαστε για την «ανεξέλεγκτη δράση» κάποιων που ζουν παράνομα στη χώρα, να ζητάμε από τις αρχές ασφαλείας «να κάνουν επιτέλους κάτι!» και... όταν αυτό το «κάτι» αρχίσουν να το κάνουν, τους κατηγορούμε γιατί το κάνουν - έλεος!

Μόνο που αυτές οι «επιχειρήσεις» με τις συνακόλουθες «επαναπροωθήσεις» που γίνονται στους... εντελώς παράνομους (γιατί υπάρχουν και οι χιλιάδες «ημινόμιμοι»!), η υποχρεωτική επιστροφή τους δηλαδή στην Αλβανία, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, έχει νόημα αν ταυτόχρονα η πολιτεία έχει προνοήσει να λάβει όλα τα κατάλληλα εκείνα μέτρα που θα εξαφαλίζουν ότι όλοι αυτοί που απελαύνονται δεν θα... ξαναγυρίσουν σε λίγες μέρες πάλι πίσω, όπως τους είδαμε στις τηλεοράσεις να μας... «υπόσχονται».

Με άλλα λόγια δηλαδή, καλές είναι αυτές οι επιχειρήσεις και πρέπει κάποτε, αν μη τι άλλο, να ξέρουμε... πόσοι ξένοι υπάρχουν στη χώρα μας και με ποιο καθεστώς παραμένουν, αλλά... καλύτερα ακόμη θα ήταν να έχουμε φροντίσει ως κράτος να φυλάμε αποτελεσματικά «σκληρά» έστω τα σύνορά μας -διάολε, αποτελεί τη βασικότερη υποχρέωση και του τελευταίου κράτους στον κόσμο!

Το ακούμε τόσο καιρό ως τη... λύση για τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αστυνομία! Μακάρι, λοιπόν, να αποδειχθεί ότι πράγματι θα 'ναι λύση! Για το «Αρχηγείο της Αστυνομίας» ο λόγος, που την ίδρυσή του την εξήγγειλε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας μάλιστα ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή -είπαμε: «προγραμματισμός 6μήνου» και προτεραιότητα (έστω και καθυστερημένη!) στην έρμη την «καθημερινότητα του πολίτη»!

Αρκεί,βέβαια, αυτή η νέα οργανωτική δομή της Αστυνομίας να έχει μελετηθεί σοβαρά, σε βάθος και σε όλες τις λεπτομέρειές της. Γιατί θυμόμαστε πως και εκείνα τα περιβόητα «πολυδύναμα αστυνομικά τμήματα» είχαν προταθεί και εφαρμοσθεί ως «αποτελεσματικότατο μέτρο» για τη σωστή αστυνόμευση της Αθήνας, και αποδείχθηκαν... προβληματικότερα του προβλήματος, από την πρώτη μέρα της εφαρμογής τους!

Θ. Οικονομόπουλος