ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ (08-07-99)

Πογκρόμ...

Ας μου επιτρέψουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Δημοσίας Τάξεως, κ. Γ. Παπανδρέου και Χρυσοχοΐδης, να θέσω υπ' όψιν τους τις εξής περιπτώσεις Αλβανών και Βορειοηπειρωτών «κακοποιών». Οχι γιατί δεν γνωρίζουν χίλιες άλλες παρόμοιες, αλλά για να μη μας εξαπατούν ή τουλάχιστον να γνωρίζουν, αυτοί και η κουτοπόνηρη κυβέρνησή τους, ότι δεν μας εξαπατούν. Αλβανός απελαθείς πριν από ένα μήνα περίπου επειδή είχε λήξει η visa του επανήλθε στη χώρα μας, τρεις μέρες μετά την απέλασή του με ολοκαίνουργη visa τριών μηνών, την οποία αγόρασε προς 180.000 δρχ. από γνωστή «μαφία» του Αργυροκάστρου, χωρίς να έλθει σε καμία επαφή με το εκεί ελληνικό προξενείο. Ο άνθρωπος είναι φιλήσυχος και εργατικός και δεν ήθελε να χάσει τη δουλειά του. Αλλος Αλβανός, απελαθείς προ δέκα ημερών, επανήλθε ήδη με visa έξι μηνών την οποία και αυτός αγόρασε από την ίδια πηγή στο Αργυρόκαστρο προς 250.000 δρχ. Και αυτός φιλήσυχος που εργάζεται χρόνια στην Ελλάδα. Αλλος Αλβανός, «επιχειρηματίας» από τα Τίρανα και γνωστός αρχιμαφιόζος, είχε μάλιστα φυλακισθεί για μικρό χρονικό διάστημα από το καθεστώς Μπερίσα, πηγαινοέρχεται αεροπορικώς στην Ελλάδα και περνάει από το αεροδρόμιο του Ελληνικού... μέσω της αιθούσης προσωπικοτήτων (!), χωρίς ιδιαίτερο έλεγχο! Πολλές περιπτώσεις Αλβανών υπηκόων, που περνούν από την Κακαβιά και την Κρυσταλλοπηγή... με την προστατευτική συνοδεία περιπολικών της Αστυνομίας. Αφελής νεαρή και ευειδής «αδελφή Βορειοηπειρώτισσα» φθάνει στην Κακαβιά με τα δύο παιδιά της, το ένα έξι ετών και το άλλο τεσσάρων, με κανονική visa την οποία προμηθεύτηκε από την «Ομόνοια», αλλά με αλβανικό όνομα λόγω μικτού γάμου (τι να κάνουμε, συμβαίνουν και αυτά). Με τον ίδιο τρόπο είχε περάσει άλλες πέντε τουλάχιστον φορές από το ίδιο σημείο. Βλοσυρός «φρουρός των συνόρων» και της εθνικής ηθικής (!) τη ρωτάει: «Τι δουλειά θα κάνεις στην Ελλάδα; Στη... Συγγρού θα δουλέψεις;». Και αμέσως τη χωρίζει από τα παιδιά της, τα οποία άρχισαν να κλαίνει γοερώς... Αλλος «αδελφός» Βορειοηπειρώτης φθάνει και αυτός στην Κακαβιά με κανονικά και νόμιμα χαρτιά. Ο κομπιούτερ όμως αρνείται πεισματικά... να «βγάλει» το όνομά του! Μέχρι που κάποιος του σφύριξε ότι και οι υπολογιστές... θέλουν λάδωμα! Στο Αργυρόκαστρο και στα Τίρανα πωλούνται «βίζες» με πλαστά ονόματα και με αυτό τον τρόπο ταξιδεύουν στην Ελλάδα όσοι έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο.

Αυτές, κύριοι της κυβερνήσεως, είναι ελάχιστες περιπτώσεις μπροστά σ' αυτές που εσείς γνωρίζετε. Αν ισχυρισθείτε ότι δεν γνωρίζετε, είναι πολύ χειρότερο για σας. Και αντί να βάλετε κάποια τάξη σε όλα αυτά και κυρίως στις δικές σας υπηρεσίες, θεσπίζοντας σταθερούς και ελεγχόμενους όρους νόμιμης μετανάστευσης και νόμιμης εργασίας με όλα τα δικαιώματα και όλες τις υποχρεώσεις, εσείς οργανώνετε πογκρόμ εναντίον δικαίων και αδίκων. Και θα ήθελα να ρωτήσω και το εξής κρίσιμο: Αφού η Αστυνομία γνωρίζει ή οφείλει να γνωρίζει τις διευθύνσεις όλων των αλλοδαπών, γιατί δεν έκανε έλεγχο της νομιμότητας με διακριτικές επισκέψεις στο σπίτι ή με διακριτικές κλήσεις στα αστυνομικά τμήματα; Γιατί επιλέξατε τη βάρβαρη μορφή του πογκρόμ; Σας κατηγόρησαν ότι διαλύσατε το κράτος! Δεν ξέρω αν το διαλύσατε εσείς, είναι όμως πράγματι διαλυμένο και στην αιτία αυτή αποδόθηκε μεγάλο ποσοστό της εκλογικής σας αποτυχίας. Διαλέξατε, λοιπόν, τη χειρότερη μορφή του κράτους για να δείξετε ότι υπάρχει, καλλιεργώντας και εξάπτοντας τις ενστικτώδεις φοβίες και τα μίση του λαού. Δεν εξαπατάτε κανέναν. Η επόμενη εκλογική σας αποτυχία θα σας πείσει...

Κλείνω με το πολύ γνωστό και μελαγχολικό ανέκδοτο: Στην αρχή καταδίωκαν τους κομμουνιστές. Δεν είμαι κομμουνιστής και δεν διαμαρτυρήθηκα. Υστερα άρχισαν να εξοντώνουν τους Εβραίους. Πάλι δεν διαμαρτυρήθηκα γιατί δεν είμαι Εβραίος. Τώρα καταδιώκουν τους Αλβανούς και τους Βορειοηπειρώτες. Δεν θα διαμαρτυρηθώ γιατί δεν είμαι Αλβανός ούτε Βορειοηπειρώτης. Οταν αύριο θα έλθει η δική μου σειρά, δεν θα υπάρχει κανείς για να διαμαρτυρηθεί...

Υ.Γ. 1 Είναι φανερό ότι όλα αυτά δεν αφορούν στην Αστυνομία. Στρέφονται εναντίον εκείνων που με την πολιτική τους διαβάλλουν και εκθέτουν την Αστυνομία.
Υ.Γ. 2 Γιατί τόση σιωπή; Ολοι σιωπούν: κόμματα, οργανώσεις, διανοούμενοι, εκκλησία, δημοσιογράφοι, όλοι! Με λίγες τιμητικές εξαιρέσεις.

Του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ