ΣΥΝΤΟΜΑ (30-06-99)


ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Αιωρούμενα σωματίδια οι πολυ-δολοφόνοι
Για τον θάνατο 40.000 έως 150.000 πολιτών κάθε χρόνο στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις ευθύνονται κατά πάσα πιθανότητα τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα. Μάλιστα, η αύξηση της χημικής ρύπανσης κατά 75% τα επόμενα χρόνια θα επιδεινώσει το πρόβλημα μέχρι το 2010. Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος με θέμα «το περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Ενωση στα τέλη του αιώνα» που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τον Γενικό Γραμματέα ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Ηλία Μπεριάτο, παρά τα 25 χρόνια περιβαλλοντικής πολιτικής η γενική εικόνα του περιβάλλοντος δεν είναι καλή, επειδή δεν μπόρεσαν να συνυπάρξουν η ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος.


ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ

Σταδιακά χάνουμε τα πρωτεία
Το ρεκόρ μακροβιότητας που είχαν οι Ελληνες ανάμεσα στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης, προοδευτικά χάνεται! Σύμφωνα με μελέτη του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί στη χώρα μας μία μείωση της θνησιμότητας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, τα καλά αυτά νέα δεν θα κρατήσουν για πολύ ακόμη, καθώς η θέση αυτή υποβαθμίζεται σταθερά με την πάροδο του χρόνου. Συγκεκριμένα, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του '70 η Ελλάδα είχε τη μικρότερη θνησιμότητα στην Ευρώπη για τους άνδρες, τη δεκαετία του '80 βρέθηκε στη δεύτερη θέση, ενώ εκτιμάται ότι το 2000 θα «κατρακυλήσει» στην τρίτη. Σε χειρότερη θέση σε σχέση με τους άνδρες βρίσκονται οι Ελληνίδες. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΕΣΔΥ, οι γυναίκες στη χώρα μας τη δεκαετία του «70 κατείχαν την έκτη ευρωπαϊκή θέση ως προς τη θνησιμότητα, τη δεκαετία του '80 βρίσκονταν στην δέκατη και στις αρχές της νέας χιλιετίας αναμένεται να κατέβουν και άλλα σκαλοπάτια στην κλίμακα της θνησιμότητας.


ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

4,5 Ρίχτερ στον Κορινθιακό
Αναστάτωση δημιουργήθηκε στις 6.10 χθες το απόγευμα στις παραλιακές περιοχές του Πατραϊκού και Κορινθιακού κόλπου, λόγω της ασθενούς σεισμικής δόνησης μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στον δυτικό Κορινθιακό κόλπο, στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Αιγίου. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε Αίγιο, Πάτρα, Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Αιτωλικό, Ιτέα και Γαλαξείδι, καθώς και τις γειτονικές κοινότητες. Πάντως ο σεισμός προκάλεσε μόνο ανησυχία στους κατοίκους χωρίς να έχουν αναφερθεί ζημιές.


ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Πλημμύρες από καταιγίδα
Η ξαφνική καλοκαιρινή καταιγίδα που έπληξε χθες το μεσημέρι την Ροδόπη προξένησε μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες, ενώ πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια και καταστήματα στην Κομοτηνή. Το μεγαλύτερο μέρος του νομού βυθίστηκε στο σκοτάδι, όταν κεραυνός έπεσε σε πυλώνα υψηλής τάσης, καταστρέφοντάς τον. Μέχρι αργά το απόγευμα, η πυροσβεστική αντλούσε νερά από σπίτια και καταστήματα στο κέντρο της Κομοτηνής, ενώ συνεργεία του δήμου προσπαθούσαν να απομακρύνουν έναν πλάτανο που έπεσε και παρέσυρε καλώδια της ΔΕΗ, αφήνοντας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα τις βορειες συνοικίες της πόλης. Από την καταιγίδα δεν γλίτωσε ούτε η Σχολή Αστυνομίας που πλημμύρισε και κλήθηκε η πυροσβεστική να αντλήσει τα νερά. Η καταιγίδα που συνοδεύτηκε από χαλάζι προξένησε εκταταμένες καταστροφές στις καλιέργειες φέρνοντας σε απόγνωση του παραγωγούς. Τεχνικοί της ΔΕΗ κατέβαλαν μεγάλες προσπάθεις να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο μέρος του νομού, για να μην περάσουν οι κάτοικοι τη νύχτα στο σκοτάδι.


ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Κουλτούρα κα παράδοση
Το 6ο Διεθνές Μεταπτυχιακό Θερινό Σχολείο θα διοργανωθεί όπως κάθε χρόνο στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας των Ανωγείων Κρήτης με αντικείμενο «Κουλτούρα, Παράδοση και Νεωτερικότητα. Κοινωνικές και Εκπαιδευτικές Προκλήσεις των Διαδικασιών Μετασχηματισμού στη Σύγχρονη Ευρώπη». Η ημερομηνία διεξαγωγής είναι από 5 έως 18 Σεπτεμβρίου. Στο Μεταπτυχιακό Θερινό Σχολείο συνεργάζονται πολλά ξένα πανεπιστήμια, ενώ το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει διαλέξεις διεθνούς φήμης επιστημόνων, σχηματισμό πολυεθνικών ομάδων εργασίας, πολιτιστικές δραστηριότητες αλλά και ελεύθερο χρόνο.


ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Αγορές... με δωρεάν εισιτήριο
Δύο εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών θα παίρνουν οι καταναλωτές που κάνουν αγορές πάνω από 5.000 σε καταστήματα του ιστορικού εμπορικού Κέντρου της Αθήνας, σύμφωνα με ένα πρόγραμμα που προωθούν σε συνεργασία ο Σύνδεσμος Αναβάθμισης Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου Αθήνας και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών. Στόχος του πραγράμματος που αρχίζει την 1η Ιουλίου είναι η προσέλκυση των κατοίκων της Αττικής ώστε να κάνουν τις αγορές τους στο ιστορικό κέντρο της πόλης που έχει μεγάλη εμπορική παράδοση στην ποιότητα, στην ποικιλία και στις χαμηλές τιμές.


ΑΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ

Νέες διώξεις κατά Λογοθέτη
Νέες ποινικές διώξεις για απιστία και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος άσκησε χθες η Εισαγγελία Πειραιώς κατά του πρώην δημάρχου της πόλης κ. Στέλιου Λογοθέτη, ύστερα από την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε και αφορούσε στην χρονική περίοδο 1995-1998. Κατά πληροφορίες, οι διώξεις που ασκήθηκαν είναι για απιστία σχετικά με την υπηρεσία επειδή από την προκαταρκτική εξέταση προέκυψε ότι διεγράφησαν πρόστιμα που επεβλήθησαν σε νυχτερινά κέντρα και μπαρ της πόλης ύψους αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων δρχ και για υπεξαίρεση στην υπηρεσία επειδή εντοπίσθηκε έλλειμμα στο ταμείο του δήμου ύψους τριών δισ. δρχ. Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε τακτικό ανακριτή.


ΝΙΚΟΛΑΣ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΕ

Διδάκτωρ ο «γκουρού»
Επίτιμος Διδάκτωρ θα αναγορευτεί ο διάσημος καθηγητής Νικόλας Νεγροπόντε γνωστός και ως «γκουρού του Κυβερνοχώρου» από το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την προσφορά και το έργο του στον τομέα της διαμεσολαβημένης από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές επικοινωνίας τη Δευτέρα 5 Ιουλίου στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Καθηγητής Νεγροπόντε, διευθυντής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου (ΜΙΤ), πρότεινε πρωτοποριακές αντιλήψεις σχετικά με τη νέα επικοινωνιακή διάσταση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Μέρες μνήμης - Δημοκρατίας
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Μέρες Μνήμης και Δημοκρατίας» που θα γίνουν στις 8-15 Ιουλίου στη Λέρο θα παρουσιάσει ο Νομάρχης Δωδεκανήσου σε συνένευξη Τύπου που θα δώσει αύριο στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. Επίσης θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα της «Διεθνού Διάσκεψης για την Αποπυρηνικοποίηση της Μεσογείου κσι τους κινδύνους από την εγκατάσταση του Πυρηνικού Εργοστασίου στο Ακουγιού» που θα γίνει το Σάββατο 10 Ιουλίου στη Ρόδο.