ΣΥΝΤΟΜΑ (23-06-99)


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Προνομιούχοι οι υπάλληλοι από μετατάξεις
Οι υπάλληλοι των νομαρχιών που απασχολούνται σε αυτές, από μετάταξη από άλλες υπηρεσίες διαφόρων υπουργείων, θα εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αλλά θα διατηρούν τη μισθολογική κατάσταση της παλιάς τους υπηρεσίας και θα απολαμβάνουν τα επιδόματα της υπηρεσίας απ' όπου προέρχονται. Αυτό ανακοίνωσε χθες η υπουργός Εσωτερικών κ. Βάσω Παπανδρέου σε συνάντηση που είχε με το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (ΕΝΑΕ), ενώ συμπλήρωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί ως υπάλληλοι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, καθώς θα έχουν χαμηλότερες αποδοχές από τους -από μετάταξη- υπαλλήλους των νομαρχιών.


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΦΕΤΩΝ

Αποφυλακίστηκε ο Βερβεράκης
Την αποφυλάκιση του πρώην αστυφύλακα Γ. Βερβεράκη αποφάσισε χθες το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών κάνοντας δεκτή την αίτησή του για αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους, ύστερα από την επιδείνωση που παρουσίασε η υγεία του, λόγω της απεργίας πείνας που έκανε υποστηρίζοντας ότι είναι αθώος. Ειδικότερα, το Συμβούλιο Εφετών επέβαλε στον Βερβεράκη χρηματική εγγύηση ενός εκατομμυρίου δραχμών, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Σύμφωνα με σκεπτικό του υπ' αρ. 1398 βουλεύματος, «δεν πιθανολογείται ότι θα διαπράξει όμοια ή συναφή κακουργήματα είτε ότι θα διαφύγει», αν και όπως επισημαίνεται, «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις για συμμετοχή του με τη μορφή του συνεργού στη ληστεία της Αγροτικής Τράπεζας» τον Σεπτέμβριο του 1998.


ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΣΘΜΑ

Νέα μέθοδος καταπολέμησής του
Επανάσταση στην καταπολέμηση του παιδικού άσθματος, τα κρούσματα του οποίου αυξάνονται δραματικά τα τελευταία χρόνια, αποτελεί η νέα μέθοδος των μασώμενων δισκίων. Η αγωγή αυτή είναι ασύγκριτα φιλικότερη προς τα παιδιά, εκ των οποίων μόλις το 14,5% που αντιμετωπίζουν την πάθηση αυτή λαμβάνουν την αντιασθματική θεραπεία. Η απαλλαγή του παιδιού από το ψυχολογικό βάρος που του προκαλεί η χρήση του μηχανήματος εισπνοής και η ευκολία που προσφέρει το χάπι, που πρέπει να χορηγείται μία φορά τη μέρα λίγο πριν από τον ύπνο, εγγυώνται μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τα παιδιά με άσθμα.


ΝΕΑΝΙΚΟΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Προγράμματα επιχορηγήσεων
Συνάντηση για την ενημέρωση σχετικά με τα νέα προγράμματα επιχορηγήσεων ερευνών για το νεανικό διαβήτη οργανώνει για την Τρίτη 29 Ιουνίου το Ελληνικό Τμήμα Διεθνούς Ιδρύματος Νεανικού Διαβήτη στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στη Βασ. Κωνταντίνου 46. Τα νέα προγράμματα έχουν προγραμματιστεί για το έτος 2000 και θα είναι ύψους 75 εκατομυρίων δολαρίων. Συντονιστής της συνάντησης θα είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Philippe Halban, ο οποίος προΐσταται της διεθνούς επιτροπής κρίσεων των αιτήσεων ερευνητικών προγραμμάτων του JDFI.


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΝΟΒΙ ΣΑΝΤ

Ανοίγουν τα πανεπιστήμια
Η λήξη του πολέμου ανοίγει τις πύλες των πανεπιστημίων στο Βελιγράδι και το Νόβι Σαντ και θέτουν ένα τέρμα στην περιπέτεια και την αγωνία των Ελλήνων φοιτητών, που εγκατέλειψαν τις σπουδές τους λόγω του πολέμου. Οι συνεργάτες και αντιπρόσωποι των Ιατρικών Σχολών του Βελιγραδίου και του Νόβι Σαντ ανακοινώνουν την επανέναρξη της λειτουργίας και την ολοκλήρωση της ακαδημαϊκής χρονιάς του 1998-1999. Εντατικά μαθήματα θα γίνουν κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις που θα προάγουν τους φοιτητές στην επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Τα μαθήματα θα αρχίσουν στις 21 Ιουνίου και οι μαθητές δεν πρέπει να λείψουν.


ΠΛΑΣΤΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ

Συνελήφθησαν δύο Μολδαβοί
Με πλαστές βεβαιώσεις πράσινης κάρτας ΟΑΕΔ συνελήφθησαν χθες δύο άνδρες, μολδαβικής υπηκοότητας, στην προβλήτα του Αγίου Διονυσίου από άνδρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά. Οι πλαστές βεβαιώσεις που ευρέθησαν πάνω στους συλληφθέντες έπειτα από έρευνα των λιμενικών περιλάμβαναν φωτογραφίες και στοιχεία τους με παραποιημένες σφραγίδες της Ελληνικής Δημοκρατίας. Οι Paladi Lilian, 25 χρόνων και Paladi Piotr, 29 χρόνων, δήλωσαν ότι τις βεβαιώσεις τις είχαν προμηθευτεί από την Οδησσό έναντι 300 δολαρίων εκάστη.


ΘΕΡΜΟΑΙΜΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ

Συνεπλάκησαν με άλλους ενοίκους
Πέντε Ουκρανοί συνελήφθησαν χθες από τους άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας σε διαμέρισμα της οδού Βίκτωρος Ουγκώ, ύστερα από συμπλοκή των συλληφθέντων μεταξύ τους, αλλά και με άλλους ενοίκους της πολυκατοικίας. Οι δύο εξ αυτών, ο Slipenko Nikolae, 32 χρόνων και ο Kasem Vasili, 29 χρόνων, κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συναυτουργία. Το βράδυ της 20ής Ιουνίου, οι κατηγορούμενοι μέθυσαν και συνεπλάκησαν για άγνωστη αιτία με τους άλλους συλληφθέντες. Τότε παρενέβη ο Εφρέμοβ Βίκτωρ, ο οποίος αφού δέχθηκε αλλεπάλληλα γρονθοκοπήματα έπεσε από τον εξώστη του διαμερίσματος και τραυματίστηκε θανάσιμα. Οι δράστες οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Στην έκθεση βιβλίου Πειραιά
Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 1ου Πολυεθνικού Πολιτιστικού Φεστιβάλ που διοργανώνει ο Ομιλος UNESCO νομού Πειραιά και νήσων και είναι υπό την αιγίδα του υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Γρηγόρη Νιώτη. Οι εκδηλώσεις γίνονται στο χώρο της έκθεσης βιβλίου Πειραιά στο Πασαλιμάνι και με τη συνεργασία του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών και Εκδοτών Πειραιά και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Ιουνίου. Για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν κυρίως συναυλίες, μουσικοχορευτικά σύνολα και παραδοσιακούς χορούς συμμετέχουν και συμβάλλουν πρέσβεις και πολιτιστικοί φορείς από τις χώρες Αλβανία, Βενεζουέλα, Κύπρο, Κίνα, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Μεξικό, Ουκρανία, Πακιστάν, Πολωνία, Ρουμανία, Σιέρα Λεόνε, Τζαμάικα, Τυνησία και Χιλή.


ΜΑΡΟΥΣΙ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ημερίδα του Δήμου στο ΟΑΚΑ
«Το Μαρούσι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004: Προκλήσεις και προοπτικές, Συνάντηση φορέων της πόλης» είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνει ο Δήμος Αμαρουσίου, αύριο Πέμπτη, στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου (ΟΑΚΑ) στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη». Σκοπός της ημερίδας είναι η έναρξη ενός διαλόγου με τα κόμματα, τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής.