ΣΥΝΤΟΜΑ (15-06-99)


ΣτΕ-ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Αναφορά κ. Μποτόπουλου προς τον κ. Γιαννόπουλο
Το ενδεχόμενο να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος του αντιμετωπίζει ο σύμβουλος Επικρατείας κ. Σοφοκλής Χαραλαμπίδης, ο οποίος προ ημερών σε αναφορά που διένειμε στους συναδέλφους του, εκτόξευσε βολές κατά της κυβέρνησης και του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Βασ. Μποτόπουλου. Ο τελευταίος χθες, με έγγραφη αναφορά του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ε. Γιαννόπουλο, χαρακτηρίζει απαράδεκτο το κείμενο που συνέταξε ο κ. Χαραλαμπίδης, παρακάμπτοντας την αρμόδια επιτροπή που είχε συγκροτηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο για να επεξεργαστεί προτάσεις σχετικά με τη λειτουργία του ΣτΕ και της οποίας ήταν μέλος. Ο κ. Μποτόπουλος ζητεί από τον υπουργό να προχωρήσει στις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τον νόμο διαδικασίες για το θέμα που ανέκυψε.


ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Θύματα βασανιστηρίων
Με αφορμή την Ημέρα Προστασίας των Θυμάτων Βασανιστηρίων που γιορτάζεται την 26η Ιουνίου, το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων διοργανώνει σε συνεργασία με τον Τομέα Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών εκδήλωση αφιερωμένη σ' αυτή την ημέρα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου όπου θα παραβρεθούν για να τιμήσουν την προσπάθεια αυτή ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κων/νος Δημόπουλος, ο Διευθυντής του Τομέα Διεθνών Σπουδών, Καθηγητής κ. Αγγελος Γιόκαρης και άλλοι που θα απευθύνουν μηνύματα στο πλαίσιο της εκδήλωσης. Επίσης, θεατρικό δρώμενο θα παρουσιάσει ομάδα εθελοντών καλλιτεχνών της θεατρικής ομάδας ATHLON στο χώρο του αιθρίου του Πανεπιστημίου.


ΣΕ 64 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ

Παράδοση εργατικών κατοικιών
Εξήντα τέσσερις εργατικές κατοικίες θα παραδοθούν αύριο Τετάρτη από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, παρουσία του Προέδρου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας κ. Γεώργιου Ιωαννίδη, στους δικαιούχους που αναδείχτηκαν από την κλήρωση της 29ης Ιουνίου 1997. Οι κατοικίες αυτές βρίσκονται στο χώρο του οικισμού του ΟΕΚ «Πεύκη Ι» δίπλα στον οικισμό του Ηλιακού Χωριού στη Μεταμόρφωση και αποτελούν ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 1 δις 370 εκ. δραχμών. Με τα παραχωρητήρια των κατοικιών ξεκινά η διαδικασία παράδοσης των 1000 κατοικιών της Αττικής που θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το 2000 και για κατοικίες άλλων περιοχών, όπως Μενίδι, Ανω Λιόσια, Παλλήνη, σύμφωνα με τη δέσμευση του ΟΕΚ απέναντι στους δικαιούχους του. Ο Πρόεδρος του ΟΕΚ δήλωσε ότι ο οικισμός αυτός προσφέρει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σε κατοικίες που είναι εφάμιλλες ή και ανώτερες αυτών της ελεύθερης αγοράς και με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.


ΣΙΝΕ ΚΗΠΟΣ

Αγιόκλημα και γιασεμιά
Κάποιοι αντιστέκονται για να μείνει ζωντανός ο θεσμός των θερινών κινηματογράφων. Ετσι, ο πρώτος Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος στην Ελλάδα αρχίζει και πάλι τη λειτουργία του για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά. Το φετινό πρόγραμμα του Κινηματογράφου «Σινέ Κήπος» του Μοσχάτου περιλαμβάνει 49 ταινίες φετινής παραγωγής με δύο καθημερινές προβολές και τις επτά ημέρες της εβδομάδας. Το μειωμένο εισιτήριο των 1.400 δραχμών και 700 για τα παιδιά, οι άριστες συνθήκες προβολής αλλά και το όμορφο μπαρ με τα τραπεζάκια προσφέρουν τις καλύτερες συνθήκες για μια ευχάριστη καλοκαιρινή βραδιά σε ένα καταπράσινο, δροσερό και πολιτισμένο χώρο.


ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

Οι τσιγγάνοι κρατούσαν σούβλα
Με σούβλα και πέτρες δύο τσιγγάνοι επιτέθηκαν και τραυμάτισαν δύο αστυνομικούς κοντά στον οικισμό Δροσερό της Ξάνθης, όταν οι τελευταίοι ζήτησαν πληροφορίες για συγγενή τους για τον οποίο υπήρχαν υπόνοιες ότι μετέφερε ναρκωτικά. Δράστες είναι ο Γιοσάρ Αλίογλου 55 χρόνων και η Ζενιέ Τζεμίλογλου 34 χρόνων και θύματα οι αστυνομικοί Θεόφιλος Βικτωρίου 31 χρόνων και Σωτήρης Κράλης 35 χρόνων, οι οποίοι διεκομίσθησαν και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Ξάνθης. Οι δύο αστυφύλακες πήγαν στο Δροσερό αναζητώντας τον 19χρονο Τζεϊλά Τζεμίλογλου, ο οποίος οδηγούσε δίκυκλη μοτοσικλέτα χωρίς άδεια και υπήρχαν υπόνοιες ότι μετέφερε ναρκωτικά. Η αδελφή του Ζενιά και ο θείος του Γιοσάρ Αλίογλου, όχι μόνο δεν έδωσαν πληροφορίες, άλλα άρχισαν να πετροβολούν τους δύο αστυνομικούς και να τους χτυπούν με σούβλα. Οι δύο δράστες μετά την πράξη τους συνελήφθησαν από αστυνομικούς, ενώ χθες το πρωί οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Ξάνθης, ο οποίος άσκησε εναντίον τους δίωξη για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών.


ΓΙΑ ΚΛΟΠΗ

Δίωξη αστυνομικού
Για κλοπή διώκεται ο 40χρονος υπαστυνόμος Α‹ του Α. Τ. Νέας Ιωνίας Ηλίας Προύτσος, ο οποίος συνελήφθη από συναδέλφους του στην οδό Νιρβάνα στα Κάτω Πατήσια, τη στιγμή που αφαιρούσε έναν καθρέπτη από φορτηγό αυτοκίνητο. Ο Εισαγγελέας, στον οποίο οδηγήθηκε χθες το πρωί ο κατηγορούμενος, άσκησε εναντίον του ποινική δίωξη και παρέπεμψε την υπόθεση σε πταισματοδίκη προς διενέργεια προανάκρισης. Σημειώνεται ότι ο Προύτσος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από την υπηρεσία του ενώ εις βάρος του διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση.


ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ-ΕΦΗΒΩΝ

Σταθείτε πλάι τους
Δύο στα δέκα παιδιά και έφηβοι παρουσιάζουν συναισθηματικές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία. Η ύπαρξη συνθηκών «κινδύνου» είτε στο άτομο είτε στο περιβάλλον του είναι δυνατόν να αναστείλει την ομαλή εξέλιξη και να ευνοήσει την ανάπτυξη των ψυχοκοινωνικών δυσλειτουργιών, ενώ η έλλειψη έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των διαταραχών αυτών συχνά καταλήγει σε διαταραχές της ενήλικης ζωής. Με σκοπό την ανάπτυξη μεθόδων έγκαιρης διάγνωσης των συνθηκών κινδύνου η Παιδοψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» εφαρμόζει το Διακρατικό Ερευνητικό Πρόγραμμα με τίτλο «Πρόληψη Ψυχοκοινωνικών Δυσλειτουργιών σε παιδιά και Οικογένειες υψηλού κινδύνου μέσω των Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης». Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, το υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Πρώιμης Παρέμβασης, η Παιδοψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων και Πρωτοβάθμια Περίθαλψη». «Ο ρόλος των Επισκεπτών Υγείας», την Πέμπτη 17 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».