ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (11-06-99)

Πω-πω... βαρεμάρα κι επιστροφή στο παρελθόν των «κλισέ» πολιτικών αντιπαραθέσεων! «Διάττοντα αστέρα που ήλθε από το πουθενά και θα πάει στο πουθενά...», χαρακτήρισε από τη Χαριλάου Τρικούπη τον εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ. ο Κώστας Λαλιώτης και με τη σειρά του ο κ. Σπηλιωτόπουλος, στην αντίστοιχη «δική» του ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη Ρηγίλλης, κάλεσε τον «αρχιστράτηγο» της προεκλογικής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ «να μη μολύνει με... πολιτικές διοξίνες το δημόσιο βίο!».

Και να δείτε το (τραγικά...) «αστείο», πως και οι δύο θα θεωρούν «έξυπνα» και «ευρηματικά» τα βέλη που ανταλλάσσουν, πιστεύοντας πως «πείθουν» και προσελκύουν κόσμο -κούνια που τους κούναγε! Με τέτοια «επιχειρήματα» θα διεμβολίσουν το «μπλοκ» των αναποφάσιστων (εντυπωσιακά υψηλό -το λένε όλες οι μη δημοσιοποιούμενες, λόγω νόμου, έρευνες) που παραμένει «απόρθητο» μόλις τρεις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες;

Στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, το κύριο μέλημά τους είναι να... αυξήσουν το ποσοστό «συσπείρωσης» - αυτό που γράφαμε τις προάλλες «να ξαναφέρουν στο μαντρί τους παλιούς ψηφοφόρους που αποφάσισαν να γίνουν... ελευθέρας βοσκής»! Γι' αυτό ίσως και ο κ. Λαλιώτης να εξαπέλυσε χθες αυτήν την άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του ΔΗΚΚΙ και προσωπικά του κ. Δημήτρη Τσοβόλα (και αναρωτιόμασταν, τι να προοιωνίζεται άραγε αυτή η προηγηθείσα στο... γνωστό ύφος και τόνο επίθεση κατά Τσοβόλα από τον κ. Ευάγγελο Γιαννόπουλο!), τον οποίο «κατηγόρησε» ότι διέσπασε το ΠΑΣΟΚ!
Εντάξει! Μπορεί να ανησυχούν στη Χαριλάου Τρικούπη πως κάποιοι από τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του Κινήματος θα στραφούν (για τους δικούς του λόγους ο καθένας) στο ΔΗΚΚΙ αλλά... παιδιά, ψυχραιμία! Για «διάσπαση», κατηγορείς ένα ΣΗΜΕΡΙΝΟ δικό σου που πάει να σηκώσει μπαϊράκι - αλλά ο Τσοβόλας, έχει κάνει ο άνθρωπος δικό του κόμμα που μάλιστα εκπροσωπείται στη Βουλή με... 9 βουλευτές!
Τώρα το ότι ο ίδιος ο κ. Τσοβόλας (πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ) εμφανίζεται με τον τρόπο του ως εκπροσωπών το «ιστορικό ΠΑΣΟΚ», αυτό αφήστε να το κρίνουν οι ψηφοφόροι και οι... ιστορικοί, που όταν σκύψουν πάνω από την ιστορία που γράφεται σήμερα στην Ελλάδα, είμαστε σίγουροι πως ή... θα σκάσουν στα γέλια, ή θα καταλήξουν στο Δρομοκαΐτειο!
Ιστορίες... καλοκαιρινής προεκλογικής τρέλας, εν γένει! Συνεχίζονται αμφιπλεύρως από Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ οι προσπάθειες «καπελώματος» του... διαβόητου πλέον «κόμματος της Σοφοκλέους» και ταυτόχρονα και οι καταγγελίες ότι αυτά τα «ανοίκεια» πράγματα τα κάνει το... άλλο κόμμα! Και μέσα σε αυτό το κομφούζιο πέφτει γέλιο!

Προχθές ο κ. Λαλιώτης αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ρέππας «κατήγγειλαν» τη Ν.Δ. ότι αυτή κατασκευάζει και ενσπείρει φήμες για το Χρηματιστήριο, αλλά χθες... βγήκε ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννος Παπαντωνίου να πει πως αν το ΠΑΣΟΚ δεν έρθει πρώτο κόμμα «αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας και... θα ρίξει το Χρηματιστήριο!» Με το συμπάθιο, δηλαδή, και με όλη την κατανόηση της αγωνίας που έχουν τα κομματικά επιτελεία εν όψει εκλογών, αλλά αυτό δεν είναι... κινδυνολογία; Και δεν θυμίζει εκείνο το προεκλογικό παιχνίδι του 1963, με τις κραυγές της τότε ΕΡΕ «ελληνικέ λαέ αυτή η δραχμή είναι δική σου, μην αφήσεις τον Γεώργιο Παπανδρέου να την καταστρέψει!»;

Στη Ν.Δ. φοβούνται τις... ικανότητες του ΠΑΣΟΚ να αυξάνει εντυπωσιακά τη συσπείρωση του την τελευταία στιγμή -γι' αυτό φαίνεται πως δεν θέλουν να «φοβίσουν» τους αμφιταλαντευόμενους παλιούς ψηφοφόρους του Κινήματος, και δεν «θριαμβολογούν» για τα ψηλά ποσοστά που ισχυρίζονται ότι θα εξασφαλίσουν. Γι' αυτό, άλλωστε, και ο Κώστας Καραμανλής, στη χθεσινή κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι νίκη της Ν.Δ. «θα είναι νίκη όλων των Ελλήνων!» και... χαιρέτισε το γεγονός («χαιρέτισε» μια κεντρική «γραμμή» του κόμματός του, δηλαδή - αλλά σημασία έχουν οι «εντυπώσεις»!) ότι οι συγκεντρωμένοι (πολλοί, για τα σημερικά μέτρα) δεν κρατούσαν στα χέρια κομματικές, αλλά ελληνικές σημαίες...

Στο ΠΑΣΟΚ, πάλι, φοβούνται πως... ίσως να την «πάτησαν» με αυτήν τη ρύθμιση για να ψηφίζουν οι ετεροδημότες στον τόπο διαμονής τους, γιατί η εμπειρία τους έλεγε ότι οι «Αθηναίοι» που γύριζαν στα χωριά τους για να «ψηφίσουν» μετέφεραν «κλίμα» και επηρέαζαν σημαντικά τους «ντόπιους» - ελαφρώς... υποτιμητική άποψη για το βαθμό και το βάθος της πολιτικοποίησης των Ελλήνων «της περιφέρειας», αλλά σε επίπεδο πρακτικής πολιτικής μπορεί και να 'χουν δίκιο!

Αυτό το έρμο «Δ.Ξ.-Δ.Α.» των δημοσκοπήσεων, το... πανίσχυρο «Δεν ξέρω - δεν απαντώ» των αναποφάσιστων, (και ο εν δυνάμει πυρήνας της αποχής...) απασχολεί πολύ το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ - δικαίως, εδώ που τα λέμε! Σ' αυτό, λοιπόν, το «Δ.Ξ-Δ.Α» κατατείνουν όλες οι προσπάθειες «πειθούς» και προσεταιρισμού τόσο της Κουμουνδούρου όσο και της Χαριλάου Τρικούπη.

Κάπου διάβασα ή άκουσα ένα πολύ... πικρό «καλαμπούρι» σχετικά μ' αυτούς τους «ανθιστάμενους» αναποφάσιστους (που ξαναλέμε: είναι εντυπωσιακά πολλοί για τα ελληνικά δεδομένα, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές - κάτι δείχνει αυτό, αν επιβεβαιωθεί η «τάση» και στα τελικά αποτελέσματα) που μπορεί σε πρώτη «ανάγνωση» να μοιάζει «καλαμπούρι» αλλά... είναι;

«Εδώ δεν ξέρουμε... τι να φάμε και θέλουν να ξέρουν τι θα ψηφίσουμε;» υποτίθεται να λέει κάποιος αναποφάσιστος - κι εδώ που τα λέμε αν το 'λεγε κάποιος στ' αλήθεια, υπερβολή θα ήταν; Διαβάζεις τον κατάλογο (των εφημερίδων - όχι των υπεύθυνων υπηρεσιών της πολιτείας) των «όχι» και των «ναι» στα είδη διατροφής και... σε πιάνει η ψυχή σου.

Αυτό το παλιό (κι έξυπνο...) σύνθημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ «και του πουλιού το γάλα» σε συνδυασμό με το «ό,τι περπατάει, πετάει και... κολυμπάει» πάει πια - εις το πυρ το εξώτερον. Από δω και πέρα «ό,τι... φυτρώνει» -και μάλιστα στο χωριό σου- κι αυτό με... επιφύλαξη.

Θ. Οικονομόπουλος