ΣΗΜΕΡΑ (25-11-98)

Σήμα κινδύνου για το πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία
Τη δύσκολη μάχη της κοινής λογικής απέναντι σε πανίσχυρα συμφέροντα ξεκινά η Ελλάδα με αφορμή το υπό κατασκευήν πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού της Νότιας Τουρκίας. Σκοπός της εκστρατείας ενημέρωσης που προωθούν τα υπουργεία Εξωτερικών και Αιγαίου, αρχής γενομένης από την Κύπρο και τους ομογενείς των ΗΠΑ, είναι να γίνουν γνωστές οι επιπτώσεις τυχόν ατυχήματος στην ιδιαιτέρως σεισμογενή περιοχή που θα φιλοξενήσει τον πυρηνικό σταθμό: θα μπορούσε να μολύνει με ραδιενέργεια τουλάχιστον δέκα χώρες, με πρώτη τη δική μας και την Κύπρο, εντός 48 ωρών. Δυστυχώς πυρηνικές υπερδυνάμεις, όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Μεγ. Βρετανία έχουν ήδη «εκδηλώσει ενδιαφέρον» για το έργο.

Προς συμφωνία για τα δnμοτικά τέλn
Σε συμφωνία για την αύξηση των ανταποδοτικών τους τελών φαίνεται ότι καταλήγουν οι δήμοι με την κυβέρνηση, μετά και τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη με τον δήμαρχο Αθηναίων. Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Δ. Αβραμόπουλος: «Είμαστε σε συνεννόηση». Μια συνεννόηση η οποία, με βάση όλες τις πληροφορίες, θα καταλήξει σε συμφωνία για να αποφευχθεί η μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης με τους δήμους. Ωστόσο, για το ακριβές ποσοστό της αύξησης στα δημοτικά τέλη δεν υπάρχει ακόμη οποιαδήποτε συγκεκριμένη πληροφορία.

Θανατικό-μυστήριο σε 5μελή οικογένεια
Μυστήριο καλύπτει την οικογενειακή τραγωδία που εκτυλίχθηκε χθες στη Νέα Μάδυτο Θεσσαλονίκης. Ενας 30χρονος πατέρας βρέθηκε νεκρός, ενώ η σύζυγος, τα δύο παιδιά και η πεθερά του μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε ημικωματώδη κατάσταση από άγνωστη αιτία. Το ενδεχόμενο δηλητηρίασης αποκλείστηκε, φίλοι και συγγενείς μιλούν για μία οικογένεια «χωρίς προβλήματα», οι γιατροί αδυνατούν να προχωρήσουν σε διάγνωση και οι απαντήσεις αναμένονται από τη νεκροψία...

Συγκοινωνίες: Την ουσιαστική αποκρατικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών με τη δημιουργία πολυμετοχικών εταιρειών, στις οποίες θα συμμετέχουν οι δήμοι, όταν το κόμμα του έλθει στην εξουσία, προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κ. Καραμανλής.

Στρατεύσιμοι: «Κάρτα υγείας» για όλους τους στρατευσίμους εξήγγειλε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος κατέθεσε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι φαντάροι

Αποτυχία: Η παταγώδης αποτυχία της διαβόητης «Μοσάντ» στην Κύπρο, με τη σύλληψη δύο πρακτόρων της, υποχρέωσε σε παραίτηση τον διευθυντή επιχειρήσεων της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας, όπως μετέδωσε χθες η ισραηλινή τηλεόραση

Φορολογικοί έλεγχοι: Περισσότερα από 46 δισ. δρχ. θα εισέλθουν στα κρατικά ταμεία από τους ελέγχους που διενήργησαν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, για το κλείσιμο όλων των ανέλεγκτων χρήσεων μέχρι και το 1997. Μέσα σε διάστημα 5 μηνών οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών ερεύνησαν 5.207 επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να καταβάλουν κατά μέσο όρο 9 εκατ. δρχ.

Εϊτζ: Κατά 10% μεγαλύτερο είναι φέτος, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 1997, το ποσοστό των θυμάτων του έιτζ παγκοσμίως. Ο αριθμός αυξάνεται επικίνδυνα χρόνο με το χρόνο, προειδοποιούν ο ΟΗΕ και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας

Γέλτσιν: Σταθερή χαρακτήρισαν χθες οι ιατροί την κατάσταση της υγείας του Ρώσου προέδρου Μπόρις Γέλτσιν, ο οποίος νοσηλεύεται, από την Κυριακή, στο Κεντρικό Νοσοκομείο της Μόσχας, όπου εισήχθη με πνευμονία.

Ευθύνες: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και πρόκληση ναυαγίου, μεταξύ άλλων, ασκήθηκε χθες βράδυ εναντίον του πλοιάρχου και του υποπλοιάρχου του δεξαμενόπλοιου «Γκόλντεν Κρήτη» καθώς και δύο υπαλλήλων της ΕΚΟ για την προχθεσινή πυρκαγιά στο ρυμουλκό «Αγιος Γεώργιος», που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων ναυτικών.