ΣΗΜΕΡΑ (05-11-98)

Υποσμηναγός 26 χρόνων και ήρωας
Ο υποσμηναγός Νίκος Παρούσης ήταν 26 χρόνων. Σε αντίθεση με πολλούς συνομηλίκους του, δεν ονειρευόταν το χρήμα ή τις διασκεδάσεις. Είχε αφιερώσει τη ζωή του στην Ελλάδα, αυτή την ταλαιπωρημένη πατρίδα όπου βασιλεύουν το συμφέρον, η γκρίνια και όλα τα άλλα τα «στραβά», τα οποία άφηνε πίσω του κάθε φορά που πετούσε με τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας. Κι αν είχε παράπονο, θα ήταν ότι η μοίρα δεν τον αξίωσε να χαθεί στον πόλεμο, αλλά σε καιρό ειρήνης. Μια σοβαρή βλάβη στο Μιράζ 2000, η αγωνιώδης προσπάθειά του να το απομακρύνει από την κατοικημένη περιοχή του Ωρωπού, η πτώση: έτσι κόπηκε το νήμα της ζωής του. Ο Νίκος βρέθηκε κοντά στον εξάδελφό του, τον Κώστα Παρούση, επίσης πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας, που έπεσε θύμα της διαρκούς ανάγκης για αυξημένη ετοιμότητα. Αφησε ορφανό ένα αγοράκι, που μόλις το περασμένο Σάββατο βαφτίστηκε...

Αργή η μείωση των επιτοκίων
Τα επιτόκια θα μειώνονται μόνον όσο μειώνεται ο πληθωρισμός, υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει στον τομέα αυτόν καμιά βιασύνη, αφού εκείνο που προέχει είναι η επιτυχία της αντιπληθωριστικής πολιτικής. Ετσι, τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, που επηρεάζουν κατά κύριο λόγο τα καταναλωτικά δάνεια, δεν αναμένεται να έχουν πέσει κάτω από το 9,5% μέχρι τα τέλη του 1999. Ταχύτερη θα γίνει η μείωσή τους στη διάρκεια του 2000. Ο κ. Παπαδήμος ήταν πάντως αισιόδοξος για την καλή πορεία του πληθωρισμού στους αμέσως επόμενους μήνες.

Αναμένεται νέα δίωξn αστυνομικών
Νέο κύμα διώξεων για τη διαφθορά στην Ελληνική Αστυνομία αναμένεται, ίσως και τις επόμενες ημέρες. Αυτό είναι το «σιωπηλό» μήνυμα που στέλνει ο επιφορτισμένος με την προκαταρκτική έρευνα εισαγγελέας κ. Γ. Γεράκης, εντείνοντας τον ρυθμό των ανακρίσεων. Χθες, του προσκόμισε συμπληρωματικά στοιχεία ο πρώην αστυνομικός υποδιευθυντής Ανδρέας Σουλτάτος, ο οποίος μάλιστα απηύθυνε... έκκληση προς «ελευθερόφρονες αξιωματικούς» να τον μιμηθούν και να μιλήσουν για όλους και όλα.

9 χιλιάδες οι νεκροί: Βαραίνει καθημερινά ο απολογισμός θυμάτων της ασύλληπτης τραγωδίας που προκάλεσε στην κεντρική Αμερική ο τυφώνας Μιτς. Τα τελευταία και πάντοτε προσωρινά στοιχεία φέρουν τον αριθμό των νεκρών να υπερβαίνει τις 9.000, τους αγνοούμενους τις 15.000 και σε εκατοντάδες χιλιάδες τους αντιμέτωπους με την πείνα και τις επιδημίες αστέγους.

Στον πρόεδρο: Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο ενημέρωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης για τις τελευταίες εξελίξεις. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και ο προβληματισμός που αναπτύσσεται διεθνώς για την αντιμετώπιση του θέματος της ανεργίας και για τον έλεγχο των κρίσεων στις παγκόσμιες αγορές.

Εκκλησία: Επί περίπου 5 ώρες συνεδρίαζε χθες το Πρωτοβάθμιο, για Αρχιερείς, Συνοδικό Δικαστήριο, για το γνωστό θέμα των δηλώσεων του Μητροπολίτη Ζακύνθου υπέρ των προγαμιαίων σχέσεων. Το συνοδικό όργανο θα συνεχίσει σήμερα την εξέταση του θέματος και ίσως βγάλει απόφαση.

Μετρό: Εκτός από τον... Αγιο Βασίλη οι Αθηναίοι θα περιμένουν και τα εγκαίνια του μετρό, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2000.

Μνήμη Γ. Παπανδρέου: Η Βουλή τίμησε χθες τη μνήμη του μεγάλου Ελληνα πολιτικού Γεωργίου Παπανδρέου που πέθανε πριν από τριάντα χρόνια, μεσούσης της δικτατορίας.

Θεσσαλονίκη: Στην τελική ευθεία μπαίνει η διοργάνωση του 39ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Γύρω από το «Ολύμπιον» συγκεντρώνονται όλες οι δραστηριότητες και οι αίθουσες στις οποίες θα προβληθούν συνολικά 169 ταινίες, παλιές και καινούργιες παραγωγές δημιουργών από την Ανατολή έως τη Δύση.

Φασισμός: Αγιος ξυλοδαρμός του πανεπιστημιακού κ. Κ. Ζουράρι, προχθές τη νύχτα, στην οδό Ναυαρίνου. Οι δράστες, επτά ή οκτώ νεαροί, πιθανώς παρακολούθησαν τον κ. Ζουράρι, του επετέθησαν με μανία και εξαφανίστηκαν ανενόχλητοι.