ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ (05-11-98)

Θολές σκέψεις και μία... «πατάτα»

Η πράγματι... αξιοθαύμαστη πολιτική οξυδέρκεια των 11 διαφωνούντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ επέτρεψε στον κ. Κ. Σημίτη να θριαμβεύσει (σχεδόν) την τελευταία στιγμή, όταν κανείς δεν το περίμενε ότι θα το κατορθώσει μόνος του και με τις δικές του δυνάμεις. Και πράγματι πέτυχε το ακατόρθωτο. Μόνος του, χωρίς τη συνδρομή κανενός, χωρίς να κάνει καμία υποχώρηση ή συμβιβασμό, έθεσε τα ζητήματα όπως θα έπρεπε να τα θέσει από την αρχή: Με αποφασιστικότητα, καθαρότητα και προς την ορθή κατεύθυνση. Και να δείτε ότι η νίκη του αυτή θα μετρήσει ως εγγραφή υποθήκης για το προσεχές Συνέδριο.

Ωστόσο όλα αυτά δεν σημαίνουν καθόλου ότι το τοπίο έγινε ολιγότερο ομιχλώδες. Και οι μεν «κατσαπλιάδες» του ΠΑΣΟΚ που αποφάσισαν να δώσουν μάχη εκ παρατάξεως και την έχασαν αμαχητί, έδειξαν ότι δεν είναι σε θέση να προκαλέσουν πολιτικά γεγονότα και είναι δύσκολο να σηκώσουν αξιόπιστο κεφάλι. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι τους είναι κεντρώας προελεύσεως με λαϊκίζουσα πολιτική και ως γνήσιοι διάδοχοι του Ανδρέα Παπανδρέου ενόμισαν (προς στιγμή) ότι θα μπορέσουν εξίσου καλά με εκείνον να χειρισθούν τις κραυγαλέες αποστάσεις μεταξύ λόγων και πράξεων και να πείσουν. Από αυτή την πλευρά, που ώς ένα μεγάλο βαθμό ήταν δημιούργημα του Τύπου και των ΜΜΕ, ο κ. Σημίτης μάλλον δεν θα συναντήσει πολλές δυσκολίες. Ωστόσο το πολιτικό τοπίο είναι περισσότερο ομιχλώδες από πριν. Αν ο κ. Κ. Σημίτης ελέγχεται από την Αριστερά και από την «αριστερά» του κόμματός του και σ' αυτή την πολιτική αποδίδεται η σαφής λαϊκή δυσαρέσκεια των δημοτικών εκλογών, είναι απολύτως ανακόλουθο ότι τη δυσαρέσκεια την εισέπραξε και την εισπράττει η Ν.Δ., η οποία υπόσχεται ότι θα εφαρμόσει μια ακόμα πιο δεξιά και «αντιλαϊκή» πολιτική. Εξ ου και η πολύ προσεκτική στάση του κ. Κ. Καραμανλή αυτές τις μέρες, ο οποίος φαίνεται σαν να λέει μέσα του: «Ασε την Αριστερά αν φωνάζει και να θορυβεί για τη δεξιά πολιτική του κ. Κ. Σημίτη. Τελικά, εγώ θα εισπράξω τη φθορά και τη δυσαρέσκεια που θα του προκαλέσει. Η Αριστερά και η "αριστερά του ΠΑΣΟΚ", δεν είναι σε θέση να εισπράξουν τίποτα. Η εξουσία και πάλι θα παιχθεί μεταξύ... δεξιάς και δεξιότερης πολιτικής». Αυτό στην ουσία συνέβη και στις δημοτικές εκλογές. Η Ν.Δ. εισέπραξε τους... κόπους της ποικιλόμορφης αριστεράς! Αυτές οι παράλογες ανακολουθίες αποκαλύπτουν, κατά τη γνώμη μου, δύο ουσιώδη χαρακτηριστικά, ότι η εξουσία, ανεξαρτήτως με το περιεχόμενο της πολιτικής κριτικής, παίζεται πάντοτε μεταξύ των δύο «μεγάλων», όπου ο ένας εισπράττει τη φθορά και τη δυσαρέσκεια του άλλου. Οπως ακριβώς το είχαν σκηνοθετήσει ο Κων/νος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι οι συγγένειες και ετερογένειες μεταξύ κομμάτων και παρατάξεων έχουν την τάση να μεταβάλλονται από κάθετες σε οριζόντιες, πράγμα που θολώνει ακόμη περισσότερο το τοπίο. Φαντάζεσθε πόσο θα είχαν ξεκαθαρίσει όλα αυτά αν κάποιοι (π.χ. η εσωκομματική αντιπολίτευση) εξανάγκαζαν τον κ. Σημίτη να αποφασίσει από τώρα ότι οι επόμενες εκλογές το 2000, όταν πια θα έχει αποφασισθεί αν θα μας δεχθούν στην ΟΝΕ ή όχι, θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής;

Σχετικά με την επιστολή του κ. Παν. Ανδρεσάκη, που δημοσίευσε και σχολίασε χθες η στήλη, ο δικηγόρος κ. Α. Μασουρίδης μας έστειλε την ακόλουθη επιστολή. Αναφέρομαι στο άρθρο με τον τίτλο «Ανθελληνικά Ψεύδη» του κ. Αντώνη Καρκαγιάννη στο φύλλο της 4.11.1998. Η περικοπή από την εγκυκλοπαίδεια Britannica, η οποία προβληματίζει τόσο τον επιστολογράφο κ. Παν. Ανδρεσάκη όσο και τον συνεργάτη σας, έχει ακριβώς την αντίθετη έννοια από αυτήν την οποία και οι δύο τις αποδίδουν. Για να μεταφρασθεί επακριβώς στα ελληνικά η φράση «Ethnic Greeks make up all but a small portion of the total population, the remalnder being composed of Macedonians, Turks etc», χρειάζεται μια ελαφρά μετάθεση της σειράς των λέξεων. Η ακριβής μετάφραση της φράσεως είναι «ολόκληρος ο πληθυσμός, εκτός από μικρό τμήμα του, αποτελείται από Ελληνες την εθνικότητα, του υπολοίπου συγκροτουμένου από Μακεδόνες, Τούρκους κ.λπ.». Ας μην ψάχνουμε δάκτυλο αλλοδαπών υπουργείων Εξωτερικών εκεί που δεν υπάρχει.
Με εκτίμηση Α. Ν. ΜΑΣΟΥΡΙΔΗΣ

Πάνω στο ίδιο θέμα και με το ίδιο πνεύμα τηλεφώνησαν στην «Κ» και αρκετοί άλλοι αναγνώστες. Κύριε Ανδρεσάκη, μου φαίνεται ότι διαπράξαμε... «πατάτα»! Και δεν μας μένει παρά να ζητήσουμε συγγνώμην από την Britannica και τους αναγνώστες.

Του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ