ΣΗΜΕΡΑ (24-01-97)

Τα επιδόματα σημείο τριβής με καθηγητές
Την προσεχή Δευτέρα, ο υπουργός Παιδείας και οι εκπρόσωποι των καθηγητών θα αναζητήσουν τη «χρυσή τομή» που θα επαναφέρει την ομαλότητα στη Μέση Εκπαίδευση. Σημείο τριβής παραμένει το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης, το οποίο η κυβέρνηση χθες δεσμεύθηκε ότι θα ανέρχεται στις 43.000 μηνιαίως, χωρίς ωστόσο να ικανοποιήσει πλήρως την ΟΛΜΕ, που εισηγήθηκε συνέχιση της απεργίας και την επόμενη εβδομάδα. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα πίνακα από τον οποίο προκύπτει ότι οι επιμέρους αυξήσεις σε άλλα επιδόματα του κλάδου θα υπερκαλύψουν τις διεκδικήσεις.

Αιφνίδια πτώσn στη Γουόλ Στριτ
Από την ευφορία στο δράμα, χθες, στη Wall Street. Μισή ώρα πριν τελειώσουν οι συναλλαγές, ο δείκτης Dow Jones άρχισε να κατρακυλάει σαν την πέτρα. Μέσα σε χρόνο ρεκόρ από τα ιστορικά ύψη των 6.906,60 μονάδων έχασε όλα τα κέρδη και επί πλέον 150 μονάδες και έκλεισε στις 6.755,75 μονάδες, μετριάζοντας τις οδυνηρές απώλειες με πτώση 94,28 μονάδων (-1,38%). Η κατρακύλα του Dow Jones παρέσυρε από τα ύψη και το δολάριο, που έκλεισε στα 1,6321 μάρκα, στα 119,30 γιεν και στα 1,4155 ελβετικά φράγκα. Τα αρχικά ύψη της Wall Street και του δολαρίου

Αποστάσεις Τσοχατζόπουλου
Αποστάσεις πήρε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ακης Τσοχατζόπουλος από τη θέση που διατύπωσε πρόσφατα ο κ. Σημίτης ότι η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα συμπαραστέκεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώνοντας χθες την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι αυτή είναι η άποψη του πρωθυπουργού, αλλά στην ουσία υπάρχει συναπόφαση Αθηνών - Λευκωσίας.

Η συνάντnσn Σnμίτn - Νάιλς
Η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τόμας Νάιλς είχε ως βασικό αντικείμενο την πρόσφατη κρίση στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την ένταση στην περιοχή, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά υπέβαλε εποικοδομητικές προτάσεις και ότι η Τουρκία θα πρέπει πλέον να κάνει μια θετική κίνηση, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος είχε έναν ιδιόμορφο διάλογο με τους δημοσιογράφους περί της συναντήσεως.

Εφιαλτικό:Δύο εκατομμύρια κάτοικοι της πρώην Γιουγκοσλαβίας κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Παγκόσμια Οργάνωση Διατροφής του ΟΗΕ.

Ανασφάλεια: Ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρίας «Πειραϊκή», ενώ σε άλλες τρεις εταιρίες δόθηκε προθεσμία ενός μηνός για να τακτοποιήσουν τα τεχνικά αποθέματά τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της εξυγίανσης της ασφαλιστικής αγοράς θα προχωρήσει ο έλεγχος για την υποαποθεματοποίηση σε 15 ασφαλιστικές εταιρίες.

Αριστούργημα: Το «Πάθος του Χριστού - Πιετά με τρεις αγγέλους», έργο του Ελ Γκρέκο που αποκάλυψε η βυζαντινολόγος Νανώ Χατζηδάκη, χαμένο ανάμεσα στις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες της συλλογής Βελιμέζη, θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη στη Θεσσαλονίκη.

Κινηματογράφος: Ο εκκεντρικός ερωτισμός του Πορτογάλου Μαντέιρο («Του θεού η κωμωδία»), οι τυχαίοι φόνοι στο ρεαλιστικό θρίλερ των αδελφών Κοέν («Fargo») και η αλληγορική μαύρη κωμωδία του Νίκου Παναγιωτόπουλου («Ο Εργένης»).

Μπάσκετ: Σημαντική νίκη πέτυχε ο Ολυμπιακός χθες βράδυ στο στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 69-60 για την 3η αγωνιστική της Β' φάσης της Ευρωλίγκα. Ο Πανιώνιος έχασε στη Γλυφάδα από την Εστουντιάντες με 91-95.