TI-ΒI-α (23-01-97)
Εντάξει, ο κ. Φώσκολος δικαιολογείται να είναι «κολλημένος» στα πρότυπα, τις εκφράσεις, τα μοντέλα του λαϊκού ελληνικού σινεμά της δεκαετίας του '50 και τέλος πάντων έχει βρει το κοινό του. Η κόρη του, όμως, υπογράφει ένα επίσης ξεπερασμένο κείμενο, αυτό που ακούγαμε να ξεστομίζουν οι πρωταγωνιστές της καινούργιας σειράς του ΑΝΤ1 «Εις θάνατον» στο προχθεσινό πρώτο επεισόδιο και δεν το πιστεύαμε ότι είναι δυνατόν νους σημερινού ανθρώπου να φανταστεί πως μπορεί κανείς να μιλάει έτσι.
Εχει κανείς την ελπίδα πως οι νέες «φουρνιές» σεναριογράφων θα έχουν εκσυγχρονιστεί, θα παρακολουθούν τον κόσμο και τις εξελίξεις, θα έχουν δει σινεμά, θα έχουν μάτια και αυτιά ανοιχτά να ακούνε τους ανθρώπους γύρω τους, πώς ζουν, πώς μιλούν. Οι διάλογοι που θυμίζουν την εποχή του «Ταπεινοί και καταφρονεμένοι», «Αμάρτησα για το παιδί» μου και τα συναφή, μόνο γραφικοί μπορούν να είναι. Οσο για την παραγωγή, τι να πει κανείς. Αν ήταν να δραπετεύουν έτσι οι κρατούμενοι από τη φυλακή, θα προτιμούσαν να μείνουν όλοι μέσα για ν' αποφύγουν το ρεζίλι και αν ήταν να παίρνουν τηλέφωνο την πρώην αγαπημένη τους και να της δίνουν και τον αριθμό του τηλεφώνου όπου βρίσκονται ενώ είναι κυνηγημένοι, θα τους είχαν απαλλάξει από κάθε κατηγορία λόγω βλακείας. Και εκείνη η πλαστική ξανθιά περούκα της κ. Ακρίτα, που έχασκε κάτω από τις φράντζες σαν να είχε ξεκολλήσει, και σε σχολική παράσταση ακόμη θα το είχαν προσέξει να τη διορθώσουν.
Τι πλήξη, Θεέ μου, αυτό το πρωινό πρόγραμμα της ΕΤ1!!! Δυστυχώς έγινε ακριβώς αυτό που φοβόμουν: πήραν το μοντέλο μιας εκπομπής σχεδιασμένης να είναι ελαφριά, λίγο καταναλωτική, πολύ φρου φρου και αρώματα, της έκοψαν τα φρου φρου και τα αρώματα και την βάρυναν κάνοντάς την πληκτική, νομίζοντας προφανώς ότι το πληκτικό γίνεται αυτομάτως σοβαρό και ποιοτικό. Μα, δεν είναι αυτή η ποιότητα.
Τα πρωινά προγράμματα των ιδιωτικών καναλιών τύπου «Καφές» και «Μεταξύ μας» έχουν σχεδιαστεί για συγκεκριμένο κοινό, και αναλόγως φυσικά και με το υπόλοιπο πρόγραμμα του καναλιού, για να ανοίγουν «δρόμους» για διαφημίσεις. Αυτά τα προγράμματα δηλαδή είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να παίρνουν την ανάλογη με το κοινό τους διαφήμιση, η οποία δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη και σημαίνει κέρδη για το κανάλι, ενώ ορισμένα από τα μέρη του προγράμματος είναι επίσης διαφημιστικά, υπάρχει δηλαδή «γκρίζα» διαφήμιση, όπως είναι τα διάφορα ινστιτούτα αδυνατίσματος που παρουσιάζουν τις δίαιτές τους και δίνουν συμβουλές, οι αισθητικοί που εκπροσωπούν γνωστές μάρκες καλλυντικών κ.λπ.
Η ΕΤ1 αντέγραψε αυτό το χαρωπό και ανούσιο «βαριετέ» και το μετέτρεψε σε πρόγραμμα χωρίς ζωντάνια, χωρίς ρυθμό και χωρίς... λόγο ύπαρξης - μια και ούτε τόση διαφήμιση κερδίζει, ούτε «γκρίζα» της επιτρέπεται να κάνει και της κοστίζουν κι ο «κούκος αηδόνι» οι εξωτερικοί συνεργάτες που χρησιμοποιεί. Η κ. Κρούσκα είναι πολύ ευγενική και χαμογελαστή, αλλά και πολύ άτονη, αμήχανη και δεν έχει εκείνη την απαραίτητη ετοιμότητα, ώστε να καλύπτει με ευφράδεια και ευστροφία τα ενδιάμεσα των ρεπορτάζ, να κάνει τους απαραίτητους σχολιασμούς, οι οποίοι θα έδιναν τον τόνο του διαφορετικού, του ουσιαστικού. Αν η κρατική τηλεόραση ήθελε να δώσει έναν αλλιώτικο χαρακτήρα από εκείνον των ιδιωτικών καναλιών στην εκπομπή, της χρειαζόταν μια παρουσιάστρια με έντονη προσωπικότητα, με πείρα ή έστω με ταλέντο στην παρουσίαση, που σημαίνει να συνδυάζει τον δημοσιογραφικό επαγγελματισμό με την ευφράδεια λόγου και την ετοιμότητα, χωρίς να της λείπουν οι γνώσεις και οι συγκροτημένες απόψεις για τον κόσμο, την κοινωνία, τις τέχνες. Αλλωστε, τέτοιου είδους εκπομπές είναι η προσωπικότητα του παρουσιαστή που τις σφραγίζει, ό,τι κι αν δείχνουν τα ρεπορτάζ. Την ποιότητα δε, δεν τη δίνει ούτε το σοβαροφανές ούτε το τυπικώς ευγενικό, αλλά η γνώση και το ταλέντο και μια καλή, σεμνή και συμπαθής ηθοποιός, η οποία μπορεί να ερμηνεύει καλά ρόλους, δηλαδή κείμενα, δεν σημαίνει ότι μπορεί να χειριστεί μια «ζωντανή» εκπομπή.
«Τηλέμαχος»