ΣΗΜΕΡΑ (23-01-97)

120.229 λιγότερες θέσεις εργασίας
Τη μεγαλύτερη μείωση της τελευταίας τετραετίας παρουσίασε, τον Δεκέμβριο, ο αριθμός των απασχολουμένων στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ. Η καταμέτρηση «έδειξε» 120.229 λιγότερες εγγεγραμμένες θέσεις εργασίας, γεγονός που συνοδεύθηκε και από αύξηση του ποσοστού της «επίσημης» ανεργίας, το οποίο έφθασε το 8,42%.

Νέο άλμα δολαρίου, κλονισμός του μάρκου
Αγοραστικό «πυρετό» δολαρίων που ώθησε σε νέα ύψη το δολάριο έναντι του μάρκου και του γιεν, προκάλεσαν τόσο οι ανησυχίες από τις εξελίξεις στο ρωσικό κοινοβούλιο σχετικά με τον πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν όσο και η δήλωση του υπουργού Οικονομίας της Ιαπωνίας πως οι ηγέτες του «Ομίλου των 7», των οικονομικώς ισχυροτέρων χωρών στον κόσμο (G7), έχουν αποδεχθεί τη θέση των Αμερικανών υπέρ ενός ισχυρού δολαρίου. Ωστόσο, η Bundesbank ανησυχεί για το κλονιζόμενο μάρκο.

Ασκnσn μεταξύ Ρόδου και Κύπρου
Ελληνική αεροναυτική άσκηση στην περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου, η οποία θα περιλαμβάνει και πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, υπάρχει στους σχεδιασμούς των επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές η άσκηση, εφ' όσον εξασφαλίσει την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας, θα διεξαχθεί έως τον Αύγουστο.

Χρέη νοσοκομείων: Με ομόλογα διετούς, τριετούς και τετραετούς διάρκειας θα εξοφληθεί το 95% του χρέους των νοσοκομείων για φάρμακα, υγειονομικό υλικό και νοσοκομειακό εξοπλισμό, που ξεπερνούν τα 180 δισεκατομμύρια δραχμές.

Διεύρυνση Ε.Ε.: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέπεσε χθες σε ολίσθημα ανακοινώνοντας ότι θεωρεί ως πλησιέστερη πιθανή ημερομηνία ένταξης των πρώτων υποψήφιων μελών της Ε.Ε. το 2002, όταν έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση από επίσημα χείλη ότι οι «καλύτεροι», μεταξύ των οποίων η Κύπρος, μπορούν να προσβλέπουν στο 2000. Λίγο αργότερα, πάντως, η Κομισιόν διόρθωσε το λάθος της, ανακοινώνοντας ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διεύρυνση.

Αλγερία: Αλλοι τρεις νεκροί προστέθηκαν χθες -μετά από δύο βομβιστικές επιθέσεις στην πόλη Μπλίντα της Αλγερίας- στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων του ακήρυχτου εμφυλίου, που μαίνεται εδώ και έξι χρόνια στη χώρα.

Λύκειον: Σε ένα μήνα ο κύκλος Αρχαίου Λυκείου - Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, θα ανοίξει και πάλι από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Εως τότε, οι ανασκαφές στο οικόπεδο της οδού Ρηγίλλης συνεχίζονται.

Σκληρότης: Μοιραία εξελίσσεται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών για το Ασυλο Ανιάτων, το οποίο στο εξής θα πρέπει να καταβάλλει κανονικά φόρο όπως όλα τα ανάλογα ιδρύματα - γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την «επιβίωσή» του.

Συγχαρητήρια: Τρεις δημοσιογράφοι της «Κ» βραβεύθηκαν για την αρθρογραφία τους από το «Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας»: Κατερίνα Σχινά, Ειρήνη Ρουμπόγλου, Χριστίνα Δαμουλιάνου.

Τουρισμός: Αύξηση κατά 8-10% της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας, συγκριτικά με πέρυσι, αναμένει για φέτος το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

Δονήσεις: Τον τραυματισμό πέντε ατόμων προκάλεσαν δύο σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 3,8 και 5,5 της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκαν χθες στη νότια Τουρκία και έγιναν αισθητές στην Κύπρο, τη Συρία και το Λίβανο.

Διπλό έγκλημα: Νέο κρούσμα παιδοκτονίας αποκαλύφθηκε χθες στο χωριό Κακοτάρι της Ηλείας. Η 47χρονη Παναγιώτα Τσιφρίκα δηλητηρίασε με γεωργικό φάρμακο την κόρη της Κωνσταντίνα 21 ετών επειδή ήταν έγκυος 8 μηνών.

Μπάσκετ: Ακόμη πιο κοντά στην κατάκτηση της πρώτης θέσης του ομίλου του στην Ευρωλίγκα βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, μετά τη χθεσινή εκτός έδρας νίκη του επί της Ορτέζ με 78-66. Στους «8» του κυπέλλου Κόρατς προκρίθηκαν οι Αρης και Περιστέρι, ενώ αποκλείστηκαν οι ΠΑΟΚ και Σπόρτιγκ.