ΣΗΜΕΡΑ (21-01-97)

Με παραίτnσn απειλεί τώρα ο κ. Σκανδαλίδnς
Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης με συνέντευξή του στο περιοδικό «Crash» προειδοποιεί ότι δεν θα διστάσει να παραιτηθεί από γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ εάν οδηγηθεί σε αποτυχία η ανασυγκρότηση του κόμματος, που αποτελεί και στόχο του: «Παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω. Στο ΠΑΣΟΚ δεν χάνεται κανείς» τονίζει χαρακτηριστικά.

Και στο Μέγαρο με την Εργατική Εστία
Ολιγοήμερες διακοπές σε βουνά και παραλίες, δωρεάν βιβλία αλλά και εισιτήρια για το Μέγαρο Μουσικής και τη Λυρική Σκηνή θα προσφέρει φέτος σε χιλιάδες δικαιούχους ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας, ο οποίος ωστόσο θεσπίζει αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια για τις παροχές του. Η απόκτηση των δελτίων διακοπών θα συνεπάγεται πλέον λιγότερη ταλαιπωρία, μια και αυτά θα αποστέλλονται και ταχυδρομικώς.

Δεν πληρώνουν τις κλήσεις στον δήμο
Εσοδα ύψους 9 δισ. δρχ. ευελπιστεί να συγκεντρώσει από τα πρόστιμα για παράνομη στάθμευση ο δήμος Αθηναίων το 1997, μολονότι πέρυσι είχε εισπράξει μόλις 200 εκατ. -έναντι των 7 δισ. που ανέμενε- από τις εξοφληθείσες κλήσεις... Αυτό τουλάχιστον προβλέπει ο δημοτικός προϋπολογισμός, συνολικού ύψους 114,6 δισ. δρχ., η συζήτηση του οποίου αρχίζει σήμερα.

Απώλεια: Μεθαύριο Πέμπτη κηδεύεται, στην πόλη Λόουελ της Μασσαχουσέτης, ο Ελληνοαμερικανός πρώην Γερουσιαστής Πολ Τσόγκας, ο οποίος υπέκυψε το περασμένο Σάββατο στην επάρατη νόσο.

Αδιέξοδο; Στην επιμονή της ρωσικής κυβέρνησης για συγκεκριμένες δεσμεύσεις και όχι αοριστολογίες σχετικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, προσέκρουσε η επίσκεψη στη Μόσχα του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας Χαβιέ Σολάνα, σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει το πλαίσιο, που θα διέπει τις σχέσεις Ρωσίας -ΝΑΤΟ.

Ανάρρωση: Στην εξοχική του κατοικία θα συνεχίσει να αναρρώνει από τη διπλή πνευμονία που τον ταλαιπώρησε επί σειρά ημερών ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν, ο οποίος χθες εξήλθε από την κεντρική Κλινική της Μόσχας όπου νοσηλευόταν.

Σόφια: Αύριο αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέτερ Στογιάνοφ, ο οποίος εκτιμάται ότι δεν θα αρκεσθεί στις περιορισμένες εξουσίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα της χώρας.

Αιματοχυσία: Τουλάχιστον εκατό άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλα 150 έχουν τραυματισθεί στην Αλγερία, κατά τις δέκα πρώτες ημέρες του Ραμαζανιού από επιθέσεις φανατικών μουσουλμάνων.

«Αποσύνθεση»: Πολιτική παρέμβαση, με την οποία στηλιτεύει τα κρούσματα αποσύνθεσης του πολιτικού συστήματος και δημοκρατικού ελλείμματος στην Τουρκία, πραγματοποίησε χθες η Ενωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της χώρας.

Ελεύθερος: Η εισαγγελία της Σόφιας ήρε χθες τον κατ· οίκον περιορισμό, που είχε επιβληθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο στον πρώην κομμουνιστή ηγέτη της Βουλγαρίας, Τοντόρ Ζίβκοφ.

Πρόβλημα: Επείγουσα παγκόσμια σύσκεψη του ΟΗΕ 23, 24 Ιανουαρίου για τη σοβαρή υποβάθμιση του ανδρικού σπέρματος που διαπιστώθηκε σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ και θεσμοθέτηση παγκόσμιου συντονιστικού οργάνου.

Λύκειον: Συζητείται σήμερα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το ζήτημα της ανακάλυψης του αρχαίου Λυκείου στην οδό Ρηγίλλης. Εκτενής η σχετική αρθρογραφία στον ξένο Τύπο.

Ανήσυχη... Θέμιδα: Επί ποδός κινητοποιήσεων βρίσκονται οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί της χώρας, προκειμένου να πετύχουν την εφαρμογή του ειδικού μισθολογίου που διπλασιάζει τις αποδοχές τους.

Τροχαίο: Δύο άτομα σκοτώθηκαν χθες βράδυ όταν μοτοσικλέτα έπεσε πάνω σε ηλικιωμένο ζευγάρι στη λεωφόρο Βεΐκου στο Γαλάτσι. Νεκροί είναι ο οδηγός του δικύκλου Αντώνης Πετρίδης και ο Αναστάσιος Πετρόπουλος.