ΠΡΟ-ΒΟΛΕΣ (21-01-97)

Περικοπές

Για περισσότερα από δέκα χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας ...ανύπαρκτης πολιτικής για τον θεσμό των επιχορηγήσεων του ΥΠΠΟ για το ελεύθερο θέατρο. Δέκα και πλέον χρόνια, με καυγαλέες, συχνά, περιπτώσεις σπατάλης κρατικών πόρων, και άλλες, πάλι, με μικρές ενδείξεις για διάθεση εξυγίανσης.
Οι φετινές επιχορηγήσεις ανακοινώθηκαν, και όπως συνηθίζεται κάποιοι ικανοποιήθηκαν και κάποιοι άλλοι δυσαρεστήθηκαν. Στο γραφείο του κ. Βενιζέλου ήδη φτάνουν οι επιστολές διαμαρτυρίας, με συγκεκριμένες καταγγελίες, οι οποίες φαίνεται να συγκλίνουν σε ένα τουλάχιστον σημείο: ότι σε κάποια θέατρα από τα επιχορηγούμενα δεν πήγε κανένα μέλος της επιτροπής.
Πώς μπορεί να αποδειχθεί αυτό, αφού κάποιοι μπορεί να μη δηλώνουν την ιδιότητά τους; Εμείς δεν στεκόμαστε σε αυτό το σημείο, όσο σε εκείνα τα φυλλάδια που είχε ζητήσει ο προηγούμενος υπουργός, κ. Μπένος, να συμπληρωθούν από τους υπευθύνους των θεάτρων, με λεπτομέρειες των εσόδων, εξόδων, του αριθμού των παραγωγών κ.λπ.
Οι επιχορηγήσεις θα έπρεπε να συνοδεύονται και από ένα σκεπτικό. Δηλαδή, δίπλα σε κάθε σχήμα να υπάρχει η εξήγηση γιατί επελέγη να χρηματοδοτηθεί με το συγκεκριμένο ποσό. Ετσι, θα μπορούσε να ερμηνεύσει κανείς γιατί, φερ' ειπείν, η κ. Ριάλδη φέτος υποβιβάζεται ή γιατί ο Β. Διαμαντόπουλος επιχορηγείται μόνο με πέντε εκ. δρχ.;

Γ. ΣΥΚΚΑ