ΣΧΟΛΙΟ Του Κ.Ι. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ - (09-01-97)

Μην εγγίζετε τα «δεδομένα»...

Η ένταση η οποία δημιουργήθηκε αυτές τις ημέρες στην Κύπρο, και ειδικότερα η ένταση με την οποία αντέδρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία στην παραγγελία αντιαεροπορικών πυραύλων από τη Λευκωσία, ήρθε να επιβεβαιώσει ένα στοιχείο, ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο πρόκειται να εξελιχθεί το Κυπριακό: Οι ισχυρές χώρες οι οποίες προσφέρονται για να ενισχυθούν οι διαδικασίες προς μια επίλυση του προβλήματος, όχι μόνο εξισώνουν στην πράξη πλήρως το παράνομο «κράτος» του Ραούφ Ντενκτάς με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά επιπλέον δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την τύχη του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου. Και ακόμη περισσότερο, συμπεριφέρονται στην κυπριακή κυβέρνηση ωσάν να είναι η Κυπριακή Δημοκρατία το μεγάλο πρόβλημα και όχι το καταδικασμένο από τον ΟΗΕ «κράτος» που κατασκεύασε η Τουρκία με τη στρατιωτική βία. Οι διαμεσολαβητές στο Κυπριακό έχουν ήδη από καιρό καταστήσει σαφές, ότι δεν πρόκειται να ευνοήσουν σε καμιά περίπτωση την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά μόνον αν προηγουμένως εξασφαλιστεί η συμμετοχή του «κράτους» που κατέχει ο «Αττίλας». Τώρα αμφισβητείται ευθέως και κατά παράβαση της διεθνούς έννομης τάξης, από τους «μεγάλους» το δικαίωμα ενός ανεξάρτητου κράτους-μέλους του ΟΗΕ να φροντίσει για την άμυνά του, προκειμένου να μειώσει, έστω, την ένταση της στρατιωτικής απειλής που δέχεται επί 22 χρόνια από τα στρατεύματα του παράνομου κράτους, που κρατάει σε διαρκή ετοιμότητα η Αγκυρα.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να καταδείξει ότι οι προσπάθειες των διαμεσολαβητών για μια λύση του Κυπριακού τείνουν στο να οδηγήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε διαπραγματεύσεις με άθικτα όλα τα εις βάρος της δεδομένα που έχει δημιουργήσει ο τουρκικός «Αττίλας». Καμιά αλλαγή τους υπέρ της Λευκωσίας δεν γίνεται «αποδεκτή»...
Δεν είναι, ίσως, τόσο δύσκολο πλέον, να προβλεφθεί το «κλίμα» στο οποίο θα κληθεί η Κυπριακή Δημοκρατία να συνομιλήσει με την άλλη πλευρά, υπό την αιγίδα των «μεγάλων», ούτε και το είδος της «ομοσπονδίας» που θα της ζητηθεί να αποδεχθεί.