ΣΗΜΕΡΑ (09-01-97)

Επιθετική πολιτική της Εθνικής
Ακρως επιθετική πολιτική υιοθετεί για το 1997 η Εθνική Τράπεζα, με συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών εταιριών του ομίλου, εναρμόνιση δραστηριοτήτων των θυγατρικών στεγαστικών τραπεζών, μεγάλη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με εκδόσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και διεύρυνση των διεθνών χρηματιστηριακών της δραστηριοτήτων. Τα φιλόδοξα σχέδια της Εθνικής Τράπεζας εξήγγειλε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο διοικητής της κ. Θ. Καρατζάς, τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας θα συμμετάσχει ενεργά στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα.
Πρώιμη «άνοιξη» στην Αττική
Οι υψηλές, για την εποχή θερμοκρασίες που επικράτησαν το τελευταίο εικοσαήμερο ευθύνονται για την εμφάνιση κουνουπιών στην Αθήνα, αλλά και για κάποιες άλλες μικρές «παραδοξότητες» της φύσης. Μέσα στο καταχείμωνο τα χαμομήλια κάλυψαν του Φιλοπάππου και του Στρέφη. Καθώς φαίνεται, οι οργανισμοί ξεγελάστηκαν από τη χειμωνιάτικη καλοκαιρία και βιάστηκαν να φέρουν την άνοιξη στην πρωτεύουσα. Από τη Δευτέρα, πάντως, προβλέπεται αλλαγή του καιρού προς το ψυχρότερο...

Το πράσινο δεν... ταιριάζει στn Δήλο
Οι ρίζες του πολιτισμού δεν μπορούν να συνυπάρξουν με αυτές των... φυτών, όπως προκύπτει από τα τεκταινόμενα στο υπουργείο Πολιτισμού με αφορμή δενδροφύτευση στη Δήλο. Αρχαιολόγοι επεσήμαναν ότι η ανάπτυξη των δενδρυλλίων μπορεί να αποβεί καταστρεπτική για τα αρχαία της νήσου επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον αρμόδιο έφορο κ. Αδ. Σάμψων. Ο τελευταίος υποχρεώθηκε σε εξάμηνη άδεια από τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ενώ για το θέμα διενεργείται ένορκη διοικητική εξέταση.

Επιδείνωση: Συμπτώματα πνευμονίας παρουσίασε χθες το απόγευμα ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν, με αποτέλεσμα να διακομισθεί επειγόντως στο νοσοκομείο. Η εισαγωγή του προέδρου αποτελεί, σύμφωνα με σχετική ιατρική ανακοίνωση, προληπτικό κυρίως μέτρο εν όψει του ότι ο κ. Γέλτσιν βρίσκεται ακόμη σε μετεγχειρητικό στάδιο μετά την πρόσφατη επέμβαση ανοικτής κραδιάς, στην οποία υπεβλήθη.

Αυξήσεις: Διορθωτικό ποσό έως 2,5%, ανάλογα με το ύψος του συντάξιμου μισθού θα πάρουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, αφού ο πληθωρισμός έκλεισε στο τέλος του Δεκεμβρίου στο 7,5%. Για τις συντάξεις έως 100.000 δρχ., το διορθωτικό ποσό που αντιστοιχεί είναι 0,5%, ενώ διορθωτικό ποσό 1,5% θα δοθεί σε συντάξεις από 100.000 έως 130.000 δρχ. Διορθωτικό ποσό 2,5% θα δοθεί στις συντάξεις από 130.000 δρχ. έως 280.000 δρχ..

Νέα Δημοκρατία: Το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που θα διεξαχθεί στις 27-29 Μαρτίου, θα είναι το μοναδικό θέμα συζητήσεως κατά τη σημερινή κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Προσέγγιση: Η Αλβανία αποκτά τον πρώτο της επί μονίμου βάσεως Αμερικανό στρατιωτικό σύμβουλο, στο πλαίσιο της στενότερης συνεργασίας της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της αλβανικής κυβέρνησης στα Τίρανα.

Αποχαιρετισμός: Ενας σπουδαίος καλλιτέχνης, ο ζωγράφος Στάθης Λογοθέτης πέθανε το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 72 ετών, ύστερα από πολυετή ασθένεια. Η κηδεία του έγινε χθες, στην Αθήνα.

Φρικτό τέλος: Ο αποτυχημένος γάμος, οδήγησε σε ένα στυγερό έγκλημα. Ο 49χρονος δράστης Γιάννης Κουντούρης σκότωσε με μαχαίρι, μέσα στο διαμέρισμά του στο Χαϊδάρι, την 30χρονη εν διαστάσει σύζυγό του, Βασιλική, επειδή του ζήτησε διαζύγιο. Στη συνέχεια προσπάθησε ανεπιτυχώς να θέσει τέρμα στη ζωή του.