ΣΗΜΕΡΑ (08-01-97)

Αισιοδοξία από τn μείωσn του πλnθωρισμού
Στο 7,5% υποχώρησε στο τέλος Δεκεμβρίου ο πληθωρισμός, έναντι 7,7% που ήταν το Νοέμβριο και 8,1% στο τέλος του 1995. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας στην κυβέρνηση, η οποία εκτιμά ότι η πτωτική πορεία του πληθωρισμού θα συνεχισθεί και ότι στο τέλος Μαΐου η αύξηση του τιμαρίθμου θα έχει διαμορφωθεί αισθητά χαμηλότερα, στο 6%.

Πόρισμα μελέτnς για τις τράπεζες
Πόρισμα για τις επερχόμενες εξελίξεις στο πιστωτικό σύστημα, με βάση το οποίο θα ξεκινήσει διάλογος κυβέρνησηςΠτραπεζών, παραδίδεται την ερχόμενη εβδομάδα στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Με βάση τη μελέτη αυτή θα ληφθούν αποφάσεις Πέως τον ΙούνιοΠ για φλέγοντα τραπεζικά θέματα όπως η συγχώνευση ΕμπορικήςΠΙονικής ή η εξαγορά της δεύτερης, η πώληση του μεριδίου της Εθνικής στην Κτηματική κ.λπ..

Ασύλλnπτοι οι Αλβανοί λnστές
Ασύλληπτα εξακολουθούν να παραμένουν τα μέλη σπείρας Αλβανών κακοποιών, που έχει σπείρει τον τρόμο στους κατοίκους της Αττικής με τις αλεπάλληλες ένοπλες ληστείες που είχε διαπράξει. Χθες εντοπίσθηκε «γιάφκα» των κακοποιών.

Διαδοχή: Ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Νικολάι Ντόμπρεφ 49 ετών, επελέγη από το Σοσιαλιστικό κόμμα της χώρας ως διάδοχος του παραιτηθέντος Ζαν Βίντενοφ στην ηγεσία της παράταξης και την πρωθυπουργία. Εκκρεμεί η έγκρισή του από το Αγροτικό κόμμα και τους Οικολόγους, εταίρους των σοσιαλιστών στην κυβέρνηση.

Αιματοχυσία: Δεκατρία άτομα έχασαν χθες τη ζωή τους στο Αλγέρι, όταν ισχυρότατη βόμβα εξερράγη το απόγευμα έξω από το κτίριο του Πανεπιστημίου στο κέντρο της πόλης. Οι αρχές προεξοφλούν ότι και για τη χθεσινή επίθεση ευθύνονται Ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Ενταση: Με νέες διαδηλώσεις στους δρόμους της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας γιόρτασαν χθες την ημέρα των Χριστουγέννων, βάσει του παλαιού Ιουλιανού ημερολογίου, οι Σέρβοι. Ο Ζόραν Τζίτζιτς, ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, κάλεσε τη Δύση να εντείνει τις πιέσεις της προς τον Σέρβο πρόεδρο.

Ασαντ: Επιτυχής ήταν η εγχείρηση προστάτη στην οποία υπεβλήθη ο Σύρος πρόεδρος Χαφέζ αλΠΑσαντ, μετέδωσε χθες το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο 67χρονος Ασαντ «θα επιστρέψει στα καθήκοντά του σε λίγες μέρες».

Ακαδημία: Νέος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το 1997 ο καθηγητής Παιδιατρικής Νικόλαος Ματσανιώτης. Αντιπρόεδρος, ο καθηγητής Φιλολογίας Αγαπητός Τσοπανάκης. Η εγκατάστασή τους θα γίνει αύριο σε δημόσια συνεδρία του σώματος.

Γραμματόσημο: Το ελληνικό γραμματόσημο πάσχει αισθητικά και εκτυπωτικά. Είναι ανάγκη να ιεραρχηθεί σωστά η αναβάθμισή του....

Κακούργημα: Ελεύθεροι αφέθηκαν χθες, μετά τις απολογίες τους στον 28ο τακτικό Ανακριτή Αθηνών, και οι λοιποί τρεις που είχαν συλληφθεί στο πολυσυζητημένο ρέιβ πάρτι στον Κολωνό, και κατηγορούνται για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών σε βαθμό κακουργήματος.

ΗΠΑ: Παρά τις εναντίον του αιτιάσεις για δεοντολογικές παραβάσεις, ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός Νιουτ Γκρίνγκριτς επανεξελέγη αργά χθες πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων με 216 ψήφους έναντι μόνο 205 του Δημοκρατικού υποψηφίου Ρίτσαρντ Γκέπχαρντ.

Εκπτώσεις: Υποτονική ήταν χθες, πρώτη ημέρα των εκπτώσεων, η κίνηση στην αγορά, παρά το γεγονός ότι η μείωση της τιμής, σε κάποια είδη, υπερέβη το 50%. Στα είδη ένδυσης το ποσοστό της έκπτωσης έφθανε ακόμη και το 60%, ενώ στα είδη υπόδησης και τις ηλεκτρικές συσκευές οι τιμές ήταν μειωμένες κατά 20-25%.